Jeruzsálem: ma is elmaradt a megváltás – se itt, se ott nem engednek

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Népszava

2007. december 25. Zátonyra futott az izraeli-palesztin béketárgyalások hétfői második fordulója: a palesztinok kizárták az érdemi kérdések tárgyalását, amíg Izrael nem egyezik bele abba, hogy leállítja a Jeruzsálem környéki zsidó telepek építését.

Száeb Erekát, a palesztin tárgyalóküldöttség tagja a jeruzsálemi megbeszélés után nagyon nehéznek nevezte a második tárgyalási fordulót, mert Izrael nem volt hajlandó kötelezettséget vállalni a telepépítések leállítására, jóllehet arra az ENSZ, az Egyesült Államok, az Európai Unió és Oroszország által korábban kidolgozott, útiterv néven ismertté vált nemzetközi béketerv felszólítja a zsidó államot.

Az izraeli küldöttség a tárgyalóasztalnál azzal vágott vissza, hogy az útiterv a független palesztin állam létrehozásának feltételéül szabja, hogy a palesztin biztonsági erők fékezzék meg a palesztin radikálisokat Ciszjordániában és a Gázai övezetben.

A hétfői tárgyalási fordulóra árnyékot vetett, hogy Rafi Ejtan, a jeruzsálemi ügyek izraeli minisztere előző nap bejelentette: Izrael 740 lakást épít jövőre két ciszjordániai zsidó településen.

Az izraeli kormány a megbeszélés előtt fontolóra vette, hogy enyhíti a zsidó államban – izraeliek elleni merényletek miatt – bebörtönzött palesztinok szabadon engedésére vonatkozó korlátozásokat, ám ezt a Sin Bét izraeli belbiztonsági szolgálat ellenezte, s a kormányülés döntés nélkül ért véget.

Az izraeli-palesztin béketárgyalások december 12-én újultak fel, a múlt hónapban rendezett annapolisi nemzetközi Közel-Kelet-konferencián született megállapodásnak megfelelően. A béketárgyalások deklarált célja, hogy 2008-ban egyezményt köthessenek az önálló palesztin állam létrejöttéről.

[popup][/popup]