Izraeli óvodában bukkant fel az emberre is veszélyes madárinfluenza-vírus

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Hírszerző

2008. január 05. 18 kacsa, csirke, illetve galamb hullott el a Tel-Aviv melletti Benjamina város egyik óvodájának saját kis állatkertjében.

A madárinfluenza vírusának emberre is veszélyes H5N1 altípusát azonosították egy izraeli óvoda saját kis állatkertjében elpusztult madártetemekben – jelentette be a mezőgazdasági minisztérium csütörtökön.

A vírus H5N1 altípusa az emberre is átterjedhet. A hatóságok arra kérték a szülőket: figyeljék, hogy az óvodába járó gyermekeknél nem jelentkezik-e magas láz, amely a madárinfluenza egyik első tünete.

Reggel a minisztérium szóvivője közölte, hogy 18 kacsa, csirke, illetve galamb hullott el a Tel-Aviv melletti Benjamina város egyik óvodájának saját kis állatkertjében, amelyben összesen 25 madarat tartottak. A környéken meghozták a szükséges óvintézkedéseket: 10 kilométeres körzetben tilos madarat szállítani, és vizsgálatokat végeznek arra vonatkozóan, hogy van-e járványveszély. A hatóságok leölték az óvodában tartott madarakat.

Az Európai Unió 2006 márciusában betiltotta az élő szárnyasok, a baromfihús és -tojás behozatalát Izraelből, mert ott több szárnyas megfertőződött a H5N1 jelű vírussal. Akkor a zsidó államban 1,2 millió szárnyas leölését rendelték el.

támogatás
Pop up banner
[popup][/popup]