Izraeli-német tudományos együttműködés

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Izrael

Kettős feladattal kell megbirkózniok a Szovjetunióból érkezett bevándorlók közül azoknak, akik Izraelben tudományos munkával kívánnak foglalkozni. Nemcsak az izraeli társadalomba kell jól beilleszkedniök, hanem a nyugati jellegű tudományos világba is. Ehhez ígért segítséget Riesenhuber, német szövetségi tudományügyi miniszter a tavasszal Izraelben tett látogatása során.

Kutatóknak három-hathavi németországi ösztöndíjat kínálnak, éspedig nemcsak természettudományos területen, hanem más tudományágakban is. Másfelől az új német szövetségi tartományokból (a volt NDK területéről) ösztöndíjas kutatókat küldenek Izraelbe, és csereprogramokat valósítanak meg.

A Szövetségi Tudományügyi Minisztérium 1982 óta egyébként összesen 280 millió márkával támogatta a német-izraeli tudományos együttműködést. A világhírű német Max Planck Társaság e célra létesült leányintézménye, a MINERVA az idén 80 német és izraeli ösztöndíjast támogat. Az izraeli egyetemeken 27 MINERVA-kutatóközpont működik; a legtöbb természettudományos alapkutatásokkal foglalkozik.

A szellemtudományok területén a jeruzsálemi Héber Egyetemen nemrég felállított Franz Rosenzweig Kutatóközponttól várhatók eredmények, ez a német- zsidó irodalom- és művelődéstörténet tanulmányozására szolgál. 1990-1993 között kilenc millió márkát fordítanak kiépítésére.

A Héber Egyetemen német közreműködéssel két másik új intézet is létesült: az egyik a tenger bio-geokémiájával, a másik a holt-tengeri kőzetek vizsgálatával foglalkozik.

A német-izraeli tudományos együttműködés másik oszlopa a MINERVA mellett a két tudományügyi minisztérium célorientált kooperációja, amelyre német részről 1973 óta 95 millió márkát költöttek. A munka súlypontjai: aquakultúra, biotechnológia, egészségügyi, energiaügyi és környezetvédelmi kutatások.

A tudományos kooperáció harmadik oszlopa az 1986-ban létrehozott Német-Izraeli Alapítvány. 150 millió márkányi tőkéjét a két ország adta össze, ennek kamataiból évi 11 millió márka futja különféle munkák támogatására. Jelenleg 150 projektumot részesít támogatásban. Ehhez az alapítványhoz a pályázatokat csak közösen, izraeli-német kutatópárok adhatják be.

 

Címkék:1991-06

[popup][/popup]