Izraeli kalózrádiók

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. június 10. Izraelben népszerűek az úgynevezett kalózrádiók. Ez azért van így, mert kevés a hivatalosan kiosztható frekvencia, ráadásul a lebukó kalózrádiósok büntetése csekély. Tevékenységük azonban már a polgári légiforgalmat is veszélyezteti. Olyannyira, hogy két napja úgy tűnt: a tel avivi ma reggel leáll, éppen a kalózadások zavaró hatása miatt.

Éjszaka telefonos rohamtárgyalások zajlottak az éppen Amerikában tartózkodó közlekedési miniszter Saul Mofáz és a jeruzsálemi irodájában ülő kommunikációs miniszter részvételével. Megállapodtak, hogy Mofáz jövő hétre sürgős kormányülést hivat össze a kalózrádiókról. Ahogy súlyos büntetéseket határoznak majd meg a hivatalos frekvenciák és engedélyek nélküli rádiók üzemeltetőinek, akik az utasok biztonságát veszélyeztetik.

Végül is ma működik a reptér. De az irányítótorony óvatosságból csak tíz percenként indít gépeket, ami folyamatosan fennakadásokat okoz, mivel Izrael utasforgalma szinte teljes egészében repülőkön folyik. A szabad rádiófrekvenciák száma Izraelben is korlátozott. És pályázatokon döntenek róluk, ahol sokan meg sem kísérelnek hivatalos lehetőséghez jutni. Tavaly 150 kalózadó tulajdonosát kapták el, de közülük csak egy kapott 8 hónapos börtönbüntetést, a többiek megúszták kisebb pénzbírságokkal, amit a rádiók hirdetéseiből könnyedén fedezhetnek.

(Forrás: www.nethirlap.hu)

[popup][/popup]