Izraeli hírmozaik

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Külföld

Tíz éves az „Opera”

Bensőséges ünnepség színhelye volt nemrég az izraeli védelmi minisztérium Kirjában, Tel-Aviv északi városrészében. Az ünnepségen részt vett Arensz védelmi miniszter, a légierő parancsnokai és azok a pilóták, akik 10 évvel ezelőtt részt vettek az izraeli légierő egyik legbrilliánsabb, világszerte elismert villám-hadműveletében, az ״ Opera”-akcióban.

Az akció keretében 1981 tavaszán izraeli vadászgépek támadást intéztek a Bagdad közelében lévő francia gyártmányú iraki OSIRAK- atomreaktor ellen. Mivel Irak akkor már rendelkezett olyan helyi átalakítású szovjet Scud-rakétákkal, amelyek felszerelhetők lettek volna atom-robbanófejjel, Izrael vezetésének az volt a balsejtelme, hogy előbb-utóbb Irak ezt a fegyvert használni is fogja – talán éppen Izrael ellen.

A balsejtelem 1991 januárjában igazolást nyert. De – hála a tíz évvel korábbi ״Opera”-akciónak – az Izraelt elárasztó Scud-rakéták inkább pszichológiai kárt okoztak.

Elképzelni is nehéz, mi lett volna az Öböl-válság végkifejlete, ha az ״Opera”-akciót annak idején nem rendeli el az akkori miniszterelnök, Menahem Begin…

(SAAR)

Fordította: Rajki András

Elhunyt egy államalapító

A világsajtót bejárta a hír, hogy Kalman Kahana, Izrael Állam alapítóinak egyike, Jeruzsálemben, 81 éves korában elhunyt.

Közeli rokonság fűzte a neves máramarosszigeti Kahan-családhoz, amelynek tagjai közé tartozott, többek között néhai Kahan-Frankl Samu, a magyarországi Ortodox Iroda volt elnöke.

Kalman Kahana egyike volt Izrael Állam alapítóinak, és az utolsó izraeli vezetők egyike, aki az államalapítási okiratot 1948-ban aláírta.

Alapítója volt a Poalei Agudat Jiszraél vallásos ortodox pártnak, a Kneszet tagja 33 éven keresztül, és kultusz-államtitkári tisztséget töltött be 1960-62 között. Kibuctagként életművének tekintette, hogy a szigorú vallási szabályokat a pionír-munka kötelességeivel összeegyeztesse. (New York-i Figyelő)

Kereskedelem Kelet-Európával

Izrael kereskedelme a kelet-európai országokkal gyorsan nő, és kivitele az év első négy hónapjában meghaladta az 50 millió USA dollárt, míg a behozatal 100 millió dollárnál is több volt. 1990 folyamán a kivitel 101, a behozatal 225 millió dollárra rúgott.

Tőkebefektetés bátorítása a Területeken

Bátorítják a tőkebefektetést Judeában, Szamariában és Gázában.

A Területek kormánykoordinátora Danny Rotschild tábornok parancsában adókedvezményeket biztosít az új befektetőknek és a bővülő régebbi befektetéseknek. Az ilyen gazdasági tevékenységből származó jövedelem után három évig nem kell jövedelem- és vagyonadót fizetni. A cél a térség gazdasági megerősödése s közvetve az itteni munkanélküliség enyhítése.

Környezetvédelem

Az izraeli ipar részt vesz a környezet védelmében. Tizenegy nagy ipartelep az elmúlt évben összesen 110 millió dollárt áldozott környezetvédelemre. Az összeg 70%-át víztisztító berendezések üzembeállítására fordították. A jövő év végéig ezek a cégek még 58 millió dollárt adnak más környezetvédelmi tervek kivitelezéséhez. Számos vállalat kritizálja a törvénykezést, amely csak büntetésekre orientált, s amely nem alkot olyan törvényt, amely bátorítana, segítene…

 

Címkék:1991-11

[popup][/popup]