Izraeli elnök szólalt fel iszlám ország parlamentjében

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Az annapolisi találkozó “történelmi alkalom” a békekötésre – mondta az izraeli elnök.
Forrás: Népszabadság Online

2007. november 13. Az egyesült államokbeli Annapolisban rendezendő Közel-Kelet-konferencia “történelmi alkalmat” nyújt a palesztinokkal való békekötésre – jelentette ki Simon Peresz izraeli elnök kedden a török parlamentben mondott beszédében.

Peresz az első izraeli államfő, aki felszólalt egy muzulmán ország törvényhozásában. Egyebek között köszönetet mondott Törökországnak, amiért 1492-ben kitárta kapuit a Spanyolországból elüldözött zsidók előtt.

Izrael a béke, biztonság és stabilitás tengerében fog élni a Közel-Keleten, ha megszünteti az arab területek megszállását – jelentette ki kedden Ankarában Mahmúd Abbász palesztin elnök Simon Peresz izraeli államfővel lezajlott találkozóján. A két politikus a török elnöki palotában folytatott megbeszélést a hetedik alkalommal megtartott ankarai gazdasági fórum keretében.

Eközben a palesztin területen élő izraeli telepesek vezetői Ehud Olmert kormányfővel találkozva figyelmeztettek: lavinát indítana el, ha Izrael kivonulna Ciszjordániából.

Hamász kontra Fatah: tömeges őrizetbe vételek a Gázai övezetben

A Hamász emberei őrizetbe vették a világi irányultságú Fatah palesztin szervezet legalább félszáz tagját, a hétfői, hét ember halálával végződő lövöldözésbe torkolló nagygyűlés szervezőit. Míg Iszlám Sahún, a Hamász vezette Végrehajtó Erő szóvivője kedden körülbelül 50 – szavai szerint a tömeggyűlés szervezésében részt vevő, és a kialakult zűrzavarért felelős – személy őrizetbe vételéről beszélt, a Fatah illetékesei szerint a szervezet 400 tagját fogták le, köztük több helyi – így a gázai és hán-júniszi – vezetőjét, és további több tucat tagot idéztek be a rendőrségre kihallgatásra.

[popup][/popup]