Izraeli diákok Szegeden

Írta: L. A. - Rovat: Archívum, Hazai dolgaink, Izrael

A Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetemen hat éve indult angol nyelvű orvos-, öt éve gyógyszerészképzés. Az idegen nyelvű térítéses oktatásban 37 országból közel félezren tanulnak, köztük 26-an Izraelből. Számuk az 1991/92-es tanévben további 18 medikussal növekszik.

Vannak az itt tanulók között olyanok, akiknek szülei, rokonai a világégés után alijáztak, mások Erdélyből, a Felvidékről vándoroltak el, s vonzódtak gyermekeik által vissza – az angolul folyó képzés útján – a féltve őrzött emlékek, a gyermekkor megőrzött nyelve bűvkörébe, az Anyaországba.

Másoknak korábban semmilyen kapcsolata nem volt hazánkkal, csupán hallottak róla, hogy nálunk él Európa negyedik legnagyobb zsidó közössége, olvasta és esetleg a kivándorlottak útján tapasztalta, miszerint a magyar orvosképzés nemzetközileg elismert, s azon kevés európai nemzetek közé tartozunk, ahol angolul is lehet egyetemi tanulmányokat – közte a legvonzóbb hivatást, az orvosit – kiváló tanítómesterektől elsajátítani.

Szeged, az egyetem-, fesztivál-, vásár-, fürdőváros a Tisza partján csodálatos műemlékeivel, tereivel, szobraival, templomaival – a hatalmas és kontinensünkön egyik legnagyobb, csodaszép zsinagógájával – hamar befogadta az ideérkező izraeli diákokat, biztonságot adva idelátogató szüleiknek is, hogy megfelelő helyre engedték leányaikat, fiaikat. Bár a zsidóüldözések megpróbáltatásai, a holocaust után hittestvéreink megfogyva, de jelentős számban tértek haza, a későbbi alijázást, külföldre, a nagyobb város­ba Budapestre település miatt, az elöregedéssel szomorú eltávozás folytán lecsökkent zsidó közösség, a maradottak melegen fogadták az izraeli fiatalokat. Kicsit titkon bízva általuk a hitélet, a szunnyadó, korábban elfojtott, gyakran hatalmi szóval visszafogott zsidó kulturális hagyományok-, élet feltámadásában.

A helyi fiatalság, a középkorosztály segített a diákok beilleszkedésében – a lakás, albérlet megszerzésében megteremtette a péntek esti összejövetelek hagyományát, meghívta őket az egyházi összejövetelekre, zsinagógái hangversenyekre, találkozási lehetőséget biztosított számukra budapesti diákegyesülettel, amelyek alapjai lehetnek egy későbbi Izraeli-Magyar Baráti Társasági, egy Zsidó Kulturális Egyesületi vagy Diákcsoport magjának.

A rendezvények iránt van érdeklődés a magyar évfolyamokon, s az angol tagozaton tanuló egyetemisták részéről is. A baráti együttlét mellett terveik vannak. Szeretnének megismerkedni a tanulmányokra befogadó országgal, az itt élő emberekkel, kultúrával, hagyományokkal.

A hitélet feltételei biztosítottak, a közösség, ha még formailag nincs is, alakulóban van. Hasznos lenne, ha az Izraeli-Magyar Baráti Társaság, a MZSKE is nagyobb érdeklődést tanúsítana a főváros mellett a vidék, szűkebb pátriánk Szeged, s az itt tanuló izraeli diákok iránt is. Talán nyitottságuk, ittlétük felélénkítené a hovatartozásukat rejtő, fel nem tárók érdeklődését is, leküzdve a vidék – lassan nemcsak lappangó – antiszemitizmusától való félelmét.

L. A.

Címkék:1991-10

[popup][/popup]