Izrael színei

Írta: Prieger Zsolt - Rovat: Archívum, Képzőművészet

Juda Enav kiállítása Kőszegen

Az egyik legrégebbi magyar zsidó közösség után mára mindössze egy nagy lakattal lezárt temető” – ahová hosszú évek óta nem temettek – és egy rendkívül elhanyagolt, gazzal benőtt zsinagóga maradt. A városban azonban vannak néhányan, akik létrehozva „A kőszegi zsinagógáért alapítványt”, komoly lépéseket tesznek az egykor gyönyörű templom renoválásáért. Elsősorban művészeti rendezvények és képzőművészeti árverések bevételeit fordítják a bástyaszerű építmény felújítására.

Az alapítvány művészeti sorozatának utolsó rendezvénye Juda Enav kiállítása volt a Sigray-ház galériáján. A ma 64 éves alkotó Magyarországon született. Szülőföldjét 1945-ben hagyta el. Elvégezte a tel-avivi AVNI Képzőművészeti Főiskolát, volt díszlettervező, bokszoló, a Frankfurti Vásár dekoratőre, jéghoki játékos, New Yorkban, Rómába, Londonban kiállító festői sőt – ejtőernyős kommandósként – négy háborút is végigharcolt…

A kiállítás rendezése közben mondja: „A tárlat – noha itt látható a hatnapos háborút ábrázoló Visszatérés című képem, s rajta azok, Sztálintól Bushig, akik megpróbáltak dirigálni Izraelnek – inkább bibliai ihletésű. A kiállítást a három teremnek megfelelően három tematikus egységre bontottam. Az első terembe azok a műveim kerültek, amelyek mitológiai történetek, irodalmi olvasmányok hatására születtek. A második terem Jézusé. Jézus emberségéé és emberi csodáié, hiszen számomra Jézus egy csodálatos ember, egy rabbi, aki beteljesíteni jött a zsidó törvényeket, nem pedig új vallást alkotni. Az utolsó – s számomra a legkedvesebb – terem az Ószövetségé. Több itt látható kép az Énekek éneke hatására kés­zült. Nagyon szeretek gyönyörű nőalakokat festeni. …Barna a röm, de azért szép vagyok… – mondja az írás, és az én asszonyaim is. És itt van Jákob, amint lehajol a súlyos kőért, és itt van Mózes is, aki vizet fakaszt a sziklából. Mindenki itt van, akit szeretek. Egész Izrael.”

Prieger Zsolt (Fotó: Angyal László)

Címkék:1992-12

[popup][/popup]