Izrael nagy üzletre készül a palesztinokkal

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. május 26. Miközben a palesztin militánsok (terorristák-a hírszerkesztő) rakétákkal lövik Izraelt, a zsidó állam pedig harci gépekkel és tankokkal támadja őket, a háttérben olyan energiaüzlet készül, amelyben Izrael földgázt venne a palesztinoktól.

Az, hogy gáz van Gázában, nemcsak egy szleng kifejezés, hanem szó szerint igaz. A Palesztin Hatósághoz tartózó földközi-tengeri felségvizek alatt még 2000-ben fedeztek fel egy gázlelőhelyet, amely egytrillió köbméter földgázt rejt.

A Times című londoni lap értesülése szerint a BG Group brit gáz- és olajcég tárgyalásokat folytat arról, hogy a palesztinok nagy része által ellenségnek tartott Izraelnek adják el a gázt.

A közel-keleti politikára is kiható üzleti lehetőség mögött az áll, hogy az izraeli gazdaságnak rohamosan növekszik az energiaigénye, és a palesztin földgáz a kereslet 10 százalékát elégítené ki.

Bár a felek még nem írtak alá semmit, a Times szerint az izraeli külügyminisztérium különösen forszírozza a megállapodást.

A hír azért is érdekes, mert Ariel Sharon korábbi miniszterelnök még azt mondta, hogy soha nem venne gázt a palesztinoktól és az izraeli legfelsőbb bíróságnak kellett állást foglalnia abban a kérdésben, hogy egyáltalán övék-e a gázmező.

Ugorjunk előre hat évet, és azt látjuk, hogy a Ariel Sharon utódja, Ehud Olmert által vezetett izraeli kormány néhány hete már nagy többséggel az üzlet mellett szavazott.

Izrael ezúttal Tony Blair távozó brit miniszterelnöknek is hálás lehet, mert ő vette rá a BG Groupot, hogy Izraellel, és ne Egyiptommal kezdjen tárgyalni.

A szállítás biztonsága miatt a gázt egy tenger alatti vezetéken juttatnák egy izraeli kikötőbe.

A palesztinok egymilliárd dollárhoz juthatnának az ügylettel, amely lökést adhatna a háború miatt tetszhalott gazdaságnak és csökkenthetné a szélsőségeseknek kedvező feszültséget.

Ennek ellenére a palesztin gazdasági miniszter éles szavakkal bírálta, amiért a brit cég úgymond “a cionista megszállóknak akarja eladni a palesztinok egyetlen természeti kincsét”.

A történelmi üzlet tehát az ingatag közel-keleti helyzet miatt bármikor zátonyra futhat. A megállapodást ráadásul hátráltathatja, hogy Izrael addig nem akar készpénzzel fizetni, amíg a palesztin területeken a Hamász van kormányon.

Szvetnik Endre

(Forrás: www.inforadio.hu)

[popup][/popup]