Izrael már nem különleges partnere Németországnak a német közvélemény szerint

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Népszabadság Online

2008. május 13. Izraelt már nem illeti meg különleges szerep a német külpolitikában az állampolgárok többsége szerint – erről tanúskodik a Forsa közvélemény-kutató intézet által Izrael megalakulásának 60. évfordulója alkalmából végzett felmérés, amelynek eredményeit kedden hozták nyilvánosságra Berlinben.

Eszerint a németek 64 százaléka úgy ítélte meg, hogy Izrael ugyanolyan állam, mint a többi, míg 36 százalék vallotta azt: a múltból fakadó felelőssége miatt Németországnak változatlanul különleges figyelmet kell fordítani a közel-keleti államra.

A felmérésből kitűnt az is, hogy a megkérdezettek több mint 50 százaléka vélekedett úgy, hogy a németek és a zsidó közötti megbékélés folyamata lezárult, 44 százalék ezzel szemben azt az álláspontot képviselte, hogy a teljes megbékélés érdekében elsősorban német részről még további erőfeszítésekre van szükség.

A közvélemény-kutatás ugyanakkor rávilágított: az ország nyugati feléhez képest az egykori NDK-hoz tartozott keleti tartományokban jelentősen magasabb volt azoknak az aránya, akik immár elutasították az Izraellel szembeni különleges felelősségvállalást.

Az évforduló kapcsán közzétett nyilatkozatában Charlotte Knobloch, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a német lakosság egy részében még mindig erőteljesek az Izrael-ellenes érzelmek. Knobloch úgy vélte, hogy egyfajta általános zsidógyűlölet alapján továbbra is sokan vannak olyanok, akik ellenzik Izrael állami létét.

A Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy a két ország viszonyát immár a barátság és a konstruktív párbeszéd hatja át. Knobloch elismerte azt is, hogy a német társadalomban Izraelről kialakítandó képért nem utolsósorban Izrael is felelős.

[popup][/popup]