Izrael fennállásának hatvanadik évfordulóját ünnepelik

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Kossuth Rádió

2007. november 29. / Shiri Zsuzsa, Jeruzsálem Kerek évfordulót ünnepelnek ma Izraelben. Éppen hatvan évvel ezelőtt, 1947. november 29-én szavaztak az ENSZ-ben Izrael megalakulása mellett.

   
     

„Zsidó állam felállítása mellett döntöttek Izrael földjén. Micsoda öröm!” – hangzott el annak idején a rádióban. Akkoriban az angol mandátum területét két részre osztották: egy arab és egy zsidó ország megalapítása mellett szavaztak 33:13 arányban, tíz tartózkodás mellett az ENSZ közgyűlésén. A zsidók elfogadták, az arab államok elutasították a határozatot.

Ebből az alkalomból a palesztinokat támogató országok kérésére az ENSZ ma megbeszélést tart a palesztin kérdésről, ahol az izraeli ENSZ-képviselő, Dan Gillerman is felszólalt. A 64 éves Gillerman a katonai rádióban a következőképpen nyilatkozott a beszédéről: „Ma, amikor felszólalok az ENSZ-ben, az lesz az üzenetünk, hogy vigyük be Annapolis szellemét ebbe az üvegépületbe is, ahol nem mindig érezhető. Ott állva biztosan emlékezni fogok azokra a napokra is, amikor négyéves voltam”.

A Hamász palesztin iszlamista mozgalom felszólította csütörtökön az ENSZ-t, hogy azonnal vonja vissza az éppen hatvan éve kibocsátott 181. számú határozatát, amely Palesztina felosztásával 

[popup][/popup]