Izrael-ellenes tüntetés Torinóban

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

“Bojkottáljátok Izraelt, támogassátok Palesztinát”
Forrás: Népszava

2008. május 10. Mintegy négyezer ember tüntetett szombaton Torinóban, így tiltakozva azellen, hogy idén Izrael a díszvendége az olasz városban rendezett, hétfőig tartó könyvvásárnak.

“Bojkottáljátok Izraelt, támogassátok Palesztinát” – volt olvasható az utcai demonstráció résztvevőinek egyik plakátján. A menetben haladók, akiknek célpontja a torinói vásárváros, a Lingotto volt, elítélték az Izrael által megszállt területeken “folytatódó terrort, a mindennapos rajtaütéseket, amelyeknek az utóbbi években 5050 palesztin esett áldozatul”.

A megmozdulást szervező Free Palestine egyesületben szélsőbaloldali mozgalmak tagjai és az olasz kommunisták egy része tömörül. A menetet mintegy ezer rendőr biztosította.

A torinói könyvvásárt csütörtökön nyitotta meg Giorgio Napoletano olasz államfő. A megnyitó meglehetősen feszült légkörben zajlott le, miután számos bírálat és bojkott felhívás hangzott el Izrael díszvendégi minősége kapcsán. A rendezők az utóbbit a zsidó állam kikiáltásának 60. évfordulójával indokolták.

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök pénteken kijelentette, hogy az olaszoknál “egyetlen nép sem áll közelebb Izraelhez”, és hogy a könyvvásár ellen tiltakozók a lakosság “0,00 százalékát képviselik”. Az ellentábor ugyanakkor támogatást kapott Dario Fo Nobel-díjas írótól, aki hiányolta a vásár témái között a palesztin kérdést. Amiatt is bírálta a szervezőket, hogy nem hívtak meg Torinóba palesztin írókat.

[popup][/popup]