Izrael csalódott, mert Costa Rica elismeri “Palesztina államát”

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Stop

2008. február 26. Izrael kedden sajnálkozását fejezte ki Costa Rica döntése miatt, miszerint elismeri “Palesztina államát”, és teljes jogú diplomáciai kapcsolatot létesít vele.

“Csalódottak vagyunk a sajnálatos döntés miatt, hogy teljes jogú, nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolatokat létesítenek egy nem létező állammal” – jelentette ki újságírók előtt Arje Mekel külügyminisztériumi szóvivő. “E döntés ellenkezik Costa Rica és Izrael hagyományos barátságával” – fűzte hozzá a szóvivő, akinek tudomása szerint a döntés két hete született San Joséban.

Mekel elmondta, hogy Izrael tiltakozásul visszamondott egy magas szintű diplomáciai találkozót Costa Rica képviselőivel, és a külügyminisztériumba kérették a latin-amerikai ország izraeli ügyvivőjét.

Izrael már 2006-ban is tiltakozott, miután Costa Rica úgy döntött, hogy Jeruzsálemből Tel-Avivba helyezi át izraeli nagykövetségét. Addig csak Costa Rica és Salvador tartott nagykövetséget Jeruzsálemben.

Izrael “oszthatatlan fővárosának” tekinti Jeruzsálemet, annak keleti szektorával együtt, amelyet az 1967. júniusi izraeli-arab háború után foglalt el, majd kebelezett be. Ezt az álláspontot vitatják a palesztinok – akik jövőbeli államuk fővárosának tekintik a várost – és a nemzetközi közvélemény jelentős része is.

[popup][/popup]