Istenadta szebb jövőt akar a jobbikos fekete sereg

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. augusztus 5. Magyar Gárda néven alapított új egyesületet a Jobbik elnöke a “nemzeti önvédelmi keretek” megteremtéséért, mondta el maga a szerveződés vezetője az MTI-nek pénteken. A hír meghozta a várva várt médiaáttörést a Jobbiknak, szombatra tele lett velük a magyar sajtó és elektronikus média. Kovács András szociológus szerint rendkívül alacsony lesz a szervezet támogatottsága, az ilyen mozgalmak történelemből ismert példái azonban elrettentőek.

A Magyar Munkáspárt 2006 az ügyészséghez fordul, hogy tiltsák be a szervezetet.

Magyar Gárda néven “nemzeti önvédelmi” egyesületet alapított a Jobbik elnöke. Vona Gábor, aki a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Magyar Gárda elnöke is egyben, az MTI-nek elmondta: a szervezetet tíz alapítóval jegyezte be júniusban a bíróság. Önmagukat hagyományőrző és kulturális egyesületként jelölték meg, amelynek célja a “nemzeti önvédelem kereteinek” megteremtése. A Bors szerint árnyékhadsereget toboroz a Jobbik, a Népszava kriptofasisztákról cikkezett szombaton, a Népszabadság megszervezett szubkultúráról ír.

Az egyesület elnöke szerint “nagyon sok olyan feladat van, ami nagyobb részt kormányzati feladat lenne, de kevés lelkesedéssel, vagy alig végzi a kormányzat”. Vona Gábor szerint ilyen feladat a “polgárvédelem, a nemzeti hagyományok ápolása, mint a hadisírgondozás”, valamint “a magyar fiatalság lelki, szellemi, fizikai felkészítése egy olyan eshetőségre, amikor rendkívüli helyzetben szükség van az emberek mozgósítására”.

A fizikai felkészítésről Vona Gábor kifejtette: lehetőséget akarnak teremteni az “önvédelmi sportok alapos ismeretére”, valamint arra, hogy “magánszemélyként a magyar gárdisták megismerjék a lőfegyverek kezelését is”. Az elnök utalt arra, hogy ez utóbbit jogi akadályok miatt a gárda keretein belül nem tehetik meg. Vona elmondta: a Magyar Gárda tagjainak fekete egyenruhája lesz, rajta Imre király Árpád-sávos, kilenc oroszlánnal díszített pajzsával. Hogy miért éppen a hajdani náci egyenruhára emlékeztető fekete színt választották, Vona Gábor azzal az egyszerű magyarázattal szolgált: ez tetszett nekik a legjobban. A Magyar Gárda köszöntése a Levente-mozgalmat idézi: – Adjon az Isten! – Szebb jövőt!

Fitneszgárda

Vona a Népszavának elmondta, jelenleg 250-300 jelentkezőt tartanak nyilván. Az augusztus 25-i avatáson szimbolikus számú, 56 újoncot avatnak a Várban, ahol Für Lajos, az Antall-kormány egykori honvédelmi minisztere adja át az alapító okleveleket. Ezután kezdődik a toborzás: irodákat nyitnak az országban, ahol a jelentkezők “lelki- szellemi alkalmasságát” vizsgálják.

Vona Gábor közölte: az év végére szeretnék elérni az ezres létszámot. Az alapító okirat szerint a Magyar Gárda olyan pillanatban – 1100 évvel a pozsonyi csata és 300 évvel az ónodi országgyűlés után – jön létre, amikor a “magyarság fizikai, lelki és szellemi önvédelem híján maradt”, amikor “nemzetünknek nincs hova hátrálnia”.

Vona szerint a Simicskó István által tervezett Honi Gárdával sok az átfedés, de politikai szakadék is tátong köztük, mert Simicskó a pártokkal közösen képzeli a megvalósítást. A Magyar Gárdát tagdíjjal, önsegélyezéssel kívánják fenntartani, például autót, teherautót ajánlottak már fel, de jelentkezett egy ökölvívóedző és egy fitneszterem-tulajdonos is, hogy a fizikai felkészítésben segítsenek.

Belső ellenség ellen

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium sajtóosztálya az MTI jogszabályi háttérre vonatkozó kérdésére közölte: az egyesülési jogról szóló 1989-es törvény alapján hozható létre bármiféle egyesület. A törvény szerint azonban az egyesülési jog gyakorlása nem sértheti az Alkotmányt, “nem valósíthat meg bűncselekményt és bűncselekmény elkövetésére való felhívást, valamint nem járhat mások jogainak és szabadságának sérelmével” – idézte a törvény szövegét a sajtóosztály tájékoztatója. A törvény értelmében “a társadalmi szervezet nyilvántartásba vétele nem tagadható meg, ha alapítói az e törvényben előírt feltételeknek eleget tettek”.

Kovács András szociológus szerint a hasonló mozgalmak történelemből ismert példái elrettentőek, ugyanakkor egy ilyen magyarországi szervezet megalakulásának nem szabad nagy jelentőséget tulajdonítani. A szakember hangsúlyozta: a XX. században az ilyen szervezetek polgárháborús időszakokban alakultak meg, általában nem a külső, hanem úgymond a belső ellenséggel szemben akarták megvédeni a hazát, céljuk a hatalom megszerzése, diktatúra kiépítése volt. Annak a véleményének adott hangot, hogy a Magyar Gárda működését várhatóan érdektelenség kíséri majd, néhány tíz, vagy száz ember csatlakozhat hozzá.

A szociológus az MTI kérdésére elmondta: a szélsőjobboldali mozgalmak nem erősödnek Magyarországon, nem fenyegetik az alkotmányos rendet. Ugyanakkor a Magyar Gárdához hasonló szervezet “összeszervezheti” a szélsőjobboldali szubkultúrában élőket, ez pedig akár kockázatos is lehet. Kovács András abban látja a legnagyobb problémát, hogy egy parlamentáris keretek között működő párt hoz létre félkatonai szervezetet.

A Legfelsőbb Ügyészséghez fordul a Magyar Munkáspárt 2006, hogy semmisítse meg a Magyar Gárda Egyesület bejegyzését és tiltsa be a szervezetet, közölte a párt elnöksége pénteken. A Magyar Munkáspárt 2006 a “neofasizmus nyomulását” sérelmezi.

(Forrás: Index)

*

Simicskó István elhatárolódik a „Magyar Gárdától”

Óva intenék mindenkit attól, hogy fegyveres bandériumot szervezzen – mondta lapunknak Simicskó István. A nemzetbiztonsági bizottság KDNP-s elnöke szerint nem lenne szerencsés, ha politikai erők gárdákat toboroznának és a honvédelmi feladatokat jobboldali szélsőségesek vagy egy új munkásőrség tagjai akarnák a maguk elképzelései alapján ellátni.

A politikus kijelentette, tiszteletben tartja az egyesülési törvényt, amely lehetőséget ad arra, hogy akár 10 ember egyesületet alapítson, de a szabad csapatok megalakítása veszélyes játék. Hozzátette, a fegyverviselésnek különleges szabályai vannak, a használathoz szükséges kiképzést sem kaphat mindenki. Simicskó hosszú évek óta szeretné, ha megalakulna a Honi Gárda, ilyen szervezet azokban a NATO-országokban működik, amelyekben nincs kötelező sorkatonai szolgálat.

Az önkéntesekből álló szervezetbe tartalékosokat várnának, akik a tervek szerint a mindenkori honvédelmi miniszter irányítása, illetve a parlament ellenőrzése alatt látnák el feladatukat. A KDNP-s képviselő nem örülne annak, ha a különböző kezdeményezések előre lejáratnák a Honi Gárdát.

(Forrás: Népszava online)

*

A Magyar Gárda célja a csendes, békeszerető többség megfélemlítése

Megdöbbentő és elkeserítő Für Lajos részvétele a Magyar Gárda Megalakulásában a Magyar Demokrata Fórum európai konzervatív értékeket valló jobboldali pártként mélyen és a legmesszebbmenőkig elítéli a Jobbik

Magyarországért Mozgalom által életre hívott Magyar Gárda megalakulását. Az MDF álláspontja szerint a magát nyíltan militáns szervezetnek definiáló mozgalom célja nem más, mint a csendes többség megfélemlítése. A világtörténelem számos elrettentő példával szolgált már arra, milyen súlyos végkifejlethez vezettek hasonló, a fegyverhasználattól sem visszariadó szervezetek. A Magyar Gárda hívószavai, rosszemlékű fekete egyenruhája, s az árnyékhadseregként való megjelenés célja mind alkalmasak arra, hogy a magyar társadalom békeszerető többségében félelmet keltsenek.

Ma, 2007-ben Magyarországon semmi szükség nincs egy, a Magyar Gárdához hasonló árnyékhadseregre. Úgy tűnik, a Jobbik Magyarországért Mozgalom a Gárda megalakításakor elfelejtkezett arról, hogy hazánk már 1999. márciusa óta tagja a NATO-nak, ahogyan arról is, hogy Magyarország 2004. május 1-jétől az Európai Unió teljes jogú tagjává vált, így az ország nem szorul rá a Jobbik új mozgalmához hasonló fakultatív erőszakszervezetek védelmére”.

A Magyar Demokrata Fórum megdöbbenéssel értesült mindemellett Vona Gábor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Magyar Gárda Egyesület elnökének nyilatkozatából arról, miszerint a Magyar Gárda zászlóbontó gyűlésén Für Lajos, az Antall-kormány egykori honvédelmi minisztere adja át az első megbízóleveleket. Az MDF álláspontja szerint a Magyar Gárda eszmeisége, céljai, eszközei szöges ellentétben állnak az Antall-i szellemi örökséggel, a valódi európai konzervatív, jobboldali értékekkel, ezért mélyen elkeserítőnek tartjuk és elítéljük Für Lajos részvételét e militáns, félelemkeltő mozgalom megalakulásában. Mára egyértelműen kiderült: amíg az Árpádsáv a gyűlölködők szimbóluma, addig a magyar trikolor a hazaszerető demokratáké.

Hock Zoltán az MDF elnökhelyettese – Magyar Demokrata Fórum

(Forrás: MTI-OS)

*

Lehazaárulózták Simicskót a “nemzetmentők”

Langyosnak találták a fideszes és KDNP-s hozzáállását a kormány elleni küzdelemhez, és ezt próbálták érzékeltetni Simicskó Istvánnal a pécsi Nemzetmentő Találkozó résztvevői. A szombati eseményről szóló beszámoló szerint “ti is repülni fogtok!” bekiabálások és füttyök kísérték az ellenzéki politikus beszédét, amelyben a magyar honvédség sanyarú állapotát

Fütty, hazaárulózás és válogatott bekiabálás fogadta Pécsen az exfideszes képviselőt.

Még mindig nem bukott meg

Az ország erkölcsi, politikai és gazdasági válsága témakörre szervezett Nemzetmentő Találkozó résztvevői szerint Simicskó István több száz fős hallgatósága félreérthetetlen egyértelműséggel nyilvánította ki nemtetszését a parlamenti ellenzék tevékenysége miatt. Az Indexhez eljuttatott beszámolók szerint az országgyűlés kereszténydemokrata nemzetbiztonsági bizottsági elnökén azt kérték számon, hogy az őszödi beszéd ellenére a kormány még mindig a helyén van. A rendezvény meghívottai között volt a Fidesz frakcióban ülő Wittner Mária, Papp Lajos szívsebész és Hargitay András úszóvilágbajnok is.

Budaházynak nem tetszett

Az Index kérdésére Simicskó István azt mondta, olyan szófoszlányokat valóban hallott, amelyek az egész parlamenti politikusréteg kitakarítását szorgalmazta, erre reagált is beszédében, de neki nem tűnt fel, hogy a jelenlevőknek személyesen vele baja lett volna. A KDNP-s politikus 8-10 perces beszédet tartott a hadkötelezettség eltörlése után előállt helyzetről, és az egyre kisebb honvédelmi kiadásokról. Simicskó annyit elmondott: tudomása van arról, hogy a nemzeti gárda ügyében tett parlamenti javaslatai miatt Budaházy Györgyék megtámadták több fórumon. A politikus hangsúlyozta, hogy ez nem befolyásolja meggyőződését, hogy a szakkérdésekben lehetőségeihez mérten megtegyen mindent a helyzet javításáért.

(Forrás: Index)

[popup][/popup]