Iskolaigazgató lett az SS-egyenruhás tanár

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Origó

2008. május 31. Azt a történelemtanárt választották meg a tordasi iskola igazgatójává, akiről tavaly felkerült egy kép az internetre, melyen SS-egyenruhában látható. Kosaras Péter Ákos akkor hiába védekezett azzal, hogy csak egy történelmi játék miatt öltözött be, felmentették állásából. A tordasi iskolát fenntartó települések képviselőtestületei viszont pénteken megszavazták iskolaigazgatónak. A Történelemtanárok Egylete az oktatási jogok miniszteri biztosához fordul az eset miatt.

Kosaras Péter Ákos hadtörténész, középiskolai tanár irányítja augusztus 1-től a Tordas és Gyúró társult intézményeként működő tordasi iskola munkáját – közölte szombaton Tordas polgármestere, Juhász Csaba. A Sajnovics János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Oktatási Intézmény jövendő vezetője mindkét érintett település képviselő-testületében megkapta a szükséges számú szavazatot, azaz a minősített többséget – tette hozzá.

  Nemzetünk, családjaink leghalálosabb ellensége az idegenlelkiség. (…) Kitavaszodik azonban, ha a nemzeti szellemünk öntudatos keménységével és határozottságával űzzük ki házaink, utcáink, falvaink és városaink falai közül azt a hisztériát, demoralizáló jelszóhazugságot, mételyt és rombolást, amely azok önző agyából, rémlátó ijedtségéből fakad, akik nem a mienkkel azonos jogon, nem az ezeresztendős magyar hagyományok öröklött jogán, nem őseink bennünk élő szellemi vérkeringése, nemes önzése, százszor is megélt helytállása szerint nézik az egyetemes magyar érdekeket, hanem saját hazátlan nemzetköziségük olcsó prédájának tekintik a magyar életet.
(Részletek Kosaras Péter Ákosnak 2005 márciusában írt, a budakeszi lapban megjelent cikkéből.)
 
     

A tanár korábban a budakesziProhászka Ottokár Katolikus gimnázium igazgatóhelyetteseként dolgozott. Tavaly júniusban került fel az internetre az a kép, amelyen SS-egyenruhában volt látható. Kosaras Péter Ákos akkor azt nyilatkozta, hogy az egyenruhát egy történelmi játék kedvéért, hagyományőrző táborban öltötte fel. Az ügy kirobbanását követően felmentették a beosztásából az egyházi iskolában, majd a munkaviszonya is megszűnt.

A két testület először május 22-én Tordason, együttes ülésen próbálta megválasztani a nyugdíjba vonuló jelenlegi igazgató utódját három jelölt közül. Kosaras Péter Ákos személye megosztotta a falut, a községháza előtt szülők demonstráltak, és petícióban kérték a képviselőket, hogy alaposan fontolják meg a döntést. A tordasi képviselők többsége már akkor Kosarast tartotta a legmegfelelőbbnek a posztra, de a gyúróiak két igen és hat tartózkodás mellett akkor még elutasították a megválasztását.

Miután a törvény lehetőséget biztosít arra, hogy 15 napon belül ismét összeüljön a testület és megvitassa a kérdést, csütörtök estére a gyúróiak ismét összehívták képviselőiket. A döntés péntek hajnalra született meg: minősített többséggel támogatták Kosaras Péter Ákos megválasztását, mivel az ő oktatási-nevelési programját találták a legjobbnak.

Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének (TTE) elnöke szombaton azt közölte, hogy az oktatási jogok miniszteri biztosához fordulnak az eset miatt, és sürgős választ várnak tőle. A TTE elfogadhatatlannak tartja, ha egy tanár kirekesztő módon, kirekesztő szellemben tanít, és különösen aggályos ez egy történelemtanár esetében – mondta az elnök. Ha valaki náci eszméket hirdet, burkoltan vagy nem burkoltan kirekesztő megjegyzéseket tesz, például zsidózik, felmerül a szakmai alkalmatlanság kérdése – tette hozzá Miklósi László.

A történelemtanárok szervezetének elnöke azt mondta, hogy nem ismerik személyesen Kosaras Pétert, ugyanakkor már 2005-ben elhatárolódtak az akkoriban a helyi lapban közzétett írásától. Magánemberként ehhez joga volt, de intézménye egyik vezetőjeként nem – jegyezte meg Miklósi. Ha valaki tanárként, igazgatóhelyettesként súlyosan kifogásolhatóan tevékenykedik, erősen kérdéses, miként lehet szakmailag alkalmas vezetőnek- tette hozzá.

[popup][/popup]