Interjú a parókakészítővel

Írta: Sándor Mónika - Rovat: Archívum

Interjú a paróka­készítővel

A szép haj tagadhatatlanul a szép­ség fontos része. Mivel a természet adta szépség nem mindig és min­denkinek vágott egybe az elképzelé­seivel, a műhaj illetve paróka már évszázadokkal ezelőtt a női kellék­tár fontos részévé vált.

Sommer Katalin maszkmesterrel beszélgettünk, az egyik legnagyobb múltú, pesti parókaszalon tulajdo­nosával.

A Dob utcai üzlet alsó szintjén ké­szítik az ékes fejrevalókat. Itt talál­ható a próbafülke, és itt lehet köl­csönözni is. A felső szinten van az iroda, mi is itt beszélgettünk.

  • Mennyire divatos manapság a paró­ka, kik hordanak műhajat?

A műszálas parókák elterjedésével a parókadivat a hetvenes években élte legutóbbi reneszánszát. Ekkor hirtelen divat lett, boldog-boldogtalan vásárolta a viszonylag olcsó műhajakat. Ez mára elmúlt. A divat változását a parókák is követték. Az akkoriban gyártott, renge­teg haj felhasználásával készült „búrafejeket” fokozatosan kiszorították az egyre természetesebb hatást keltő frizurák és parókák. Manapság a megrendelők többsége egészségügyi vagy vallási okokból hord parókát. A színészek mel­lett, akik foglalkozásukból adódóan oly­kor parókát öltenek, ők a fő megren­delők itt nálunk is. Viszonylag ritkán, de azért előfordul ma is, hogy aki megen­gedheti magának, tart otthon parókát, amelyet egyes ünnepi alkalmakkor visel.

  • Milyen parókák közül választhatnak a mai nők?

A műszálas parókák mellett mi való­di hajból is készítünk fejrevalót. A mű­szálas parókákat többnyire nem mi ké­szítjük, hanem külföldről importáljuk. Ezek sokkal olcsóbbak. Harminc évvel ezelőtt még ordított a parókáról, hogy nem igazi, de ma már szinte lehetetlen megkülönböztetni ezeket a valódi haj­tól. Az anyaguk sokkal vékonyabb, fino­mabb, esésük természetesebb. Az ilyen műszálas parókát egészségügyi okok­ból a szakorvos is felírhatja, így még ki­sebb anyagi terhet jelent a beszerzé­sük. A valódi hajból készült paróka más. Ez aprólékos kézi munkával ké­szül. Egy-egy fejrevalón több hétig dol­gozunk. A hajszálakat szinte egyenként kell egy vékony horgolótűhöz hasonlító eszközzel – úgynevezett knipftűvel – az alapra rögzíteni, és kétszer megcsomóz­ni. Ennek megfelelően az ára is lényege­sen magasabb: legalább százötvenezer forintba kerül. Mi inkább csak hosszú hajból javasoljuk, rövidebb frizura job­ban mutat szintetikus anyagokból. A pa­róka színét a hajfestéshez hasonlóan ki lehet választani. Manapság ezekben a választásokban is a természetes árnya­latok dominálnak.

  • A parókát is kell fodrászolni?

  • Természetesen. A kuncsaft csak beadja hozzánk időnként néhány napra a parókáját, és mi rendbe hozzuk. A mai hajdivatnak megfelelően legtöbb­ször már nem „rakjuk be” mosás után a parókákat sem, inkább csak beszárít­juk azokat. Ugyanúgy, ahogy a fodrász­nál, csak itt nem kell helyben várni.

Sándor Mónika

Címkék:2001-02

[popup][/popup]