Imponálni szeretne az amerikai zsidó szavazóknak

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

McCain Izraelben kampányolt
Forrás: Ma

2008. március 20. Meleg fogadtatásban részesült Izraelben John McCain, az amerikai Republikánus Párt leendő elnökjelöltje. A politikus, aki kedden érkezett a zsidó államba, rövid látogatásával igyekszik a rátermett vezető képét sugározni magáról, egyszersmind imponálni szeretne az amerikai zsidó szavazóknak.

McCain mint háborús hős és Izrael erőteljes támogatója nagyon népszerű Izraelben. Akadnak ugyanakkor, akik felteszik a kérdést, a zsidó államnak a feltétlen támogatása – ami jellemző a republikánus szenátorra – megfelelően szolgálja-e a közel-keleti béke ügyét. McCain kétnapos látogatásán egyetlen palesztin politikussal sem találkozik.

Noha McCain hangsúlyozta, a kongresszus tagjaként, tényfeltáró céllal érkezett Izraelbe, és nem a kampány keretében, a republikánus politikusról izraeli vezetők társaságában és a zsidó vallás szent helyein készült fényképek hozzájárulhatnak az elnökválasztás szempontjából kulcsfontosságú államokban – például New Yorkban, Floridában vagy Michiganben – meghatározónak számító zsidó szavazók megnyeréséhez.

Jonathan Sarna, a bostoni Brandeis egyetem zsidó történelemmel foglalkozó oktatója ugyanakkor rámutatott arra: a McCain-látogatás aligha eredményezi az amerikai zsidó szavazók megnyerését – közel háromnegyedük rendszerint a Demokrata Pártra voksol -, sokkal inkább hatással lehet az Izrael-párti evangélikus keresztények bizalmának elnyerésére.

Ez a választói réteg – amely a Republikánus Párt szavazóbázisának tekintélyes hányadát képviseli – bizalmatlan McCainnel szemben a politikus számukra túlságosan is mérsékelt nézetei miatt.

[popup][/popup]