Horogkeresztes gyűrű karácsonyra

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Reflex Online

2007. december 22. Akarja támogatni a finn második világháborús veteránokat? Akkor vegyen karácsonyra horogkereszttel díszített gyűrűt. A szimbólum azonban nem a náci nézeteket akarja népszerűsíteni, hanem a finn történelem egyik fontos darabjáról árulkodik.

Egy finn jótékonysági szervezet úgy döntött, hogy egy horogkeresztes gyűrű megtervezésével és árusításával gyűjtenek pénzt hazájuk háborús veteránjainak. Ha valaki ezt a közel 90 dollárba kerülő gyűrűt kapja karácsonyi ajándék gyanánt, biztos lehet abban, hogy nagy feltűnést fog vele kelteni.

Az ezüstből készült ékszer közepén egy kő található, amelyet egy náci embléma formájú kereszt ölel körül. A december 31-ig megrendelhető gyűrűből eddig 16 ezer példány fogyott. “Úgy gondoljuk, hogy ez egy remek karácsonyi ajándék egy férfinak vagy egy fiatalembernek, ha valamelyik rokona a háborúban harcolt” – nyilatkozta a Finn Veteránok Szövetségének elnöke, Pika Mikkonen.

A gyűrű az 1940-es “légvédelmi vasgyűrűnek” a másolata, amivel szintén pénzt akartak gyűjteni – igaz akkor a finn légierő számára.

A horogkereszt egyébként tradicionális jelkép a finn kultúrában: annak kék színű változata a skandináv ország légierejének szimbóluma volt 1918 és 1945 között. Abban az időben ugyanis Finnország különösen szoros szövetségese volt Németországnak a Szovjetunió elleni harcban, és 1941 és 1944 között mintegy 200 ezer német katona állomásozott az északi országban.

Ma a finnek úgy emlékeznek erre a szövetségre, mint egy szükséges lépésre. “Finnország és Németország testvérek voltak a szovjetek elleni harcban. Nem tudtuk volna fenntartani függetlenségünket a német támogatás nélkül” – fejtegeti a történelmi okokat Marjaliisa Hentila, a berlini székhelyű Finn Intézet vezetője, aki szerint a szövetség nem terjedt ki a németek fajpolitikájára, hiszen az ország több ezer zsidó menekültet fogadott be.

A bevételekből származó pénzt olyan szervezeteknek ajánlják fel, amelyek a finn második világháborús veteránokat segítik. A siker érdekében több neves színész és sportoló népszerűsíti a gyűrűt, ami úgy tűnik, nagyon is kelendő a finnek körében: várhatóan összesen 20 ezer darab fog gazdára találni.

A gyűrűt készítő és árusító jótékonysági szervezet nem aggódik, hogy a finnek félreértik a horogkeresztes ékszer jelentését. Finn történészek ugyanis bizonyítékot találtak arra, hogy ezt a jelképet a béke és a boldogság jelölésére használták több ezer évvel Hitler előtt. “Finnországban nincs ebben félreértés. Nekünk, finneknek ez nem egy negatív szimbólum” – mondja Mikkonen.

[popup][/popup]