Holokauszt-túlélők követelnek kárpótlást Németországtól

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: HVG Online

2007. november 22. A holokauszt-túlélők izraeli szervezeteit összefogó egyesület főtitkára elégtelennek tartja a Németország által kifizetett jóvátételeket.

A Frankfurter Rundschaunak adott nyilatkozatában, amelyet csütörtökön közölt a német lap, Noah Flug, a holokauszt-túlélők izraeli szervezeteit összefogó egyesület főtitkára úgy érvelt, hogy nem áll arányban a náci Németország által elkövetett bűnökkel az a 60 milliárd eurónak megfelelő összeg, amelyet az 1952-es luxemburgi megállapodás óta fizetett ki a szövetségi köztársaság Izraelnek és a holokauszt túlélőinek. A németek eddig fejenként nem egészen 800 eurónak megfelelő összeget fizettek ki a csaknem 60 év alatt, évente mintegy 13 eurót – mondta.

Nem az izraeli költségvetés számára kér német támogatást, hanem azt akarja, hogy Németország közvetlenül a náci terror áldozatainak számláira utalja át a követelt segélyeket – hangsúlyozta a főtitkár. Érvelése szerint senki sem láthatta előre a jóvátételi szerződések több mint öt évtizeddel ezelőtti aláírásakor a mostani magas megélhetési költségeket és a tíz évvel hosszabb várható élettartamot.

“A túlélők zöme ma 80 évesnél idősebb, a vártnál több pénzre van szükségük gyógyszerek beszerzéséhez és más szükségleteik fedezéséhez. Sokan közülük éppen a koncentrációs táborban eltöltött évek, hónapok következményeitől szenvednek” – mondta. Hozzátette: a koncentrációs táborok egykori foglyai közül tízezer izraeli nem kap semmiféle kárpótlást, mert a “merev szabályok” szerint nem jogosultak rá.

Legalább 18 hónapot kellett a túlélőnek gettóban töltenie vagy legalább fél évet koncentrációs táborban, hogy jogosult legyen a segélyre. A budapesti gettó például fenn sem állt ennyi ideig – érvelt Flug. Végül rámutatott: súlyosbítja az Izraelben letelepült túlélők problémáit, hogy kétharmaduk Izraelben sem jogosult nyugellátásra, mert csak a kelet-európai rendszerváltások után érkeztek a zsidó államba, tehát nem dolgoztak ott aktív éveikben.

Két héttel ezelőtt Rafi Eitan, a nyugdíjügyek izraeli minisztere is további összegeket követelt Németországtól a náci terror Izraelben élő áldozatai számára. A német szövetségi kormány eddig visszautasított minden ilyen jellegű követelést.

Azon a napon jelent meg a Fluggal készített interjú a frankfurti lapban, amelyen a holokauszt-túlélők izraeli szervezeteit összefogó egyesület főtitkára megbeszélést folytat e követelésekről Peer Steinbrück német pénzügyminiszterrel.

[popup][/popup]