Holokauszt-tagadó iráni filmsorozat készült magyar adókedvezménnyel

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. június 10. Magyar bérmunkában és magyar adókedvezménnyel készült a Zero Degree (Nulla fok) című iráni filmsorozat, amelynek első részeit nemrégiben mutatta be az iráni állami televízió, és amely – francia és izraeli lapok szerint – a holokausztot megkérdőjelező iráni elnök politikai nézeteit sulykolja.

Taba Miklós igazgató, a Nemzeti Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Filmiroda Igazgatóságának vezetője pénteken elmondta az MTI-nek, hogy a filmtörvény lehetővé teszi a magyar filmkészítőknek a bérmunkát, és a gyártási költség 20 százalékát a megrendelők adókedvezmény formájában fölveszik.

Hangsúlyozta, hogy az igazgatóság megkapja ugyan a forgatókönyvet, a gyártási naplót, de abból legtöbbször nem derül ki a valódi tartalom, mert azt a rendező menet közben is változtathatja, ezért nem tudták megállapítani az iráni film állítólagos antiszemita színezetét sem, s különben sincsenek jogilag felhatalmazva a mérlegelésre. Mivel gyártási jellegű támogatásról van szó, kizárólag a pénzköltés szabályosságát ellenőrzik.

Az ilyen jellegű tartalmak – fajüldöző, kirekesztő, antiszemita – kiszűrésére csak egyetlen lehetőség van, mégpedig az, hogy szigorítják a filmtörvényt, a támogatásból kizáró okok fölsorolását bővítik, s beírják azokat a jogszabályba.

Ha az illető megrendelő élni akar az adókedvezménnyel, akkor ezeket a szabályokat be kell tartania, és a film kivitele előtt az alkotást be kell mutatnia a filmes hatóságnak, mert ma ez nincs így – tette hozzá Taba Miklós.

A Filmservice Kft volt az iráni filmsorozat egyes részeinek magyar gyártója, és a bérmunka költsége csaknem 155 millió forintot tett ki. Ebből a film elkészülte után 20 százalék adókedvezményt, majdnem 30 millió forintot közvetett támogatásként megkapott a megrendelő, az iráni IRIB Chanel Apt. Magyarországon 45 napot forgattak 2005-ben.

Taba Miklós elmondta még, hogy csak akkor lehet valakit kizárni a támogatottak köréből, ha a magyar gyártó nem szerepel a nyilvántartásban, vagy törölte onnan tartozása miatt a Filmiroda.

Akkor is elutasítják az adókedvezmény iránti kérelmet, ha például valaki tévéshow-t, szappanoperát vagy reklámot akar forgatni.

Nem kaphat közvetett támogatást az a filmalkotás, amely tartalma alapján a filmtörvény szerinti V. kategóriába tartozik, ilyen a pornófilmek készítése. Az iráni film valamennyi jelenlegi jogszabálynak megfelelt.

A filmtörvényben szereplő adókedvezmény miatt a magyar filmkészítők versenyképesek a külföldiekkel, a rendszer jól működik, sokan akarnak – például az Egyesült Államokból – Magyarországon forgatni.

A 20 százalékos adókedvezményért sok mindent elvárhatunk és követelhetünk a megrendelőktől, gyártóktól, de ehhez ki kellene egészíteni a filmtörvényt, hogy ne fordulhasson elő az iráni filmhez hasonló eset” – mondta Taba Miklós.

(Forrás: MTI)

[popup][/popup]