Holokauszt: Németország az “intenzív szembenézést” hangsúlyozta

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Stop!

2008. január 29. A német parlament 1996-ban Roman Herzog akkori államfő kezdeményezésére nyilvánította a holokauszt emléknapjává január 27-ét, az auschwitzi haláltábor felszabadulásának napját. A Bundestag azóta minden évben emlékezik a nemzetiszocializmus áldozataira, s országszerte megemlékezéseket tartanak.

Wolfgang Huber püspök, a német evangélikus egyház tanácsának elnöke a dachaui egykori koncentrációs tábor területén tartott vasárnapi istentiszteleten hangsúlyozta a náci időszakkal való “intenzív szembenézés” szükségességét. Huber szerint nem elegendő csupán ápolni a nemzetiszocializmus áldozatainak emlékhelyeit, hanem az emlékezést élettel kell megtölteni.

Johannes Friedrich bajor evangélikus tartományi püspök beszédében elismerte: az egyházat is felelősség terheli amiatt, hogy annak idején nem nyújtott segédkezet a náci rezsim által üldözötteknek, s ehelyett hallgatott. A püspök felhívta a figyelmet arra is, hogy a zsidók még mindig “nem tudnak mindenütt szabadon mozogni az országban.” Friedrich utalt arra, hogy a közelmúltban újjáépített müncheni zsinagógát ma is huszonnégy órán keresztül őrizni kell, zsidó személyek, illetve intézmények ellen még ma is támadásokat hajtanak végre, s változatlanul sok a szélsőjobboldali indíttatású bűncselekmény.

A látens antiszemitizmusra figyelmeztetett üzenetében Angela Merkel kancellár is. Merkel szerint fennáll annak veszélye, hogy az antiszemita előítéletek és a zsidóellenes gyűlölet még a társadalom képzettebb rétegeinek gondolkodásában is helyet találnak. “A szélsőjobboldali eszmék ismét megfertőzhetik az embereket” – hangoztatta a kancellár, a leghatározottabban elutasítva a “polgári antiszemitizmus” minden formáját.

Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter nyilatkozatában hangsúlyozta: a németek feladata és kötelessége a náci rezsim által elkövetett bűncselekményekre való emlékezés ébrentartása, annak megakadályozása, hogy a történtek megismétlődhessenek. Németországnak nemzetközi téren is minden fórumon fel kell lépnie az antiszemitizmus és a fajgyűlölet minden formája ellen – hangsúlyozta a miniszter.

[popup][/popup]