Holocaustról és homoszexualitásról az iráni elnök

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. szeptember 25. Ugyan a szokásosnál óvatosabban fogalmazott az iráni elnök a Columbia egyetemen tartott előadásában, de szinte változatlan formában köszöntek vissza azok a nézetek, amelyekkel már tisztában van az egész világ. Legfőképp a Holocaustról és Izrael létéről van szó, de például az is elhangzott, hogy Iránban ismeretlen jelenség a homoszexualitás.

Igencsak megszorongatták az iráni elnököt a Columbia-egyetemen New Yorkban. Az egyetem elnökének volt bátorsága “kisszerű és kegyetlen diktáror jeleit mutató” elnökként jellemezni

  Mahmoud Ahmedinezsad  
  Mahmoud Ahmedinezsád  

ot a vitát felvezető egyik kérdésben. Mire a diáksereg tapsviharban tört ki. A bevezetőben Lee Bollinger természetesen az iráni elnök által tagadott Holocaustra is kitért, emlékeztetvén az előadót arra, hogy az a legprecizebben dokumentált, archivált történelmi események egyike. Mire az iráni elnök közölte, sértőnek tekinti ezt a megjegyzést mind rá, mind a teremben ülők egy részére nézve, majd hozzátette: a Holocaust újabb kutatásokra szorul. Az ellene intézett támadásra pedig úgy reagált: az egyetem elnöke is – téves megállapításokat téve – az irániakkal ellenséges amerikai média és a politikusok befolyása alatt áll, és védelmébe vette az európai kutatók azon szűk körét, akiket az övéivel egyező nézeteiek miatt üldöznek a saját országukban.

Bollinger nem átallta megjegyezni, “ön akkor vagy pimaszul provokatív vagy felháborítóan tájékozatlan a Holocaust-kérdésekben”. Ellenben Izrael tekintetében a korábbról jól ismert retorikánál sokkal óvatosabban fogalmazott, szakértők szerint adott a hazai politológusok véleményére, miszerint csak tovább rontaná Irán nemzetközi megítélését, ha ismételten hajtogatná, hogy Izraelt le kell törölni a térképről. Az atomfegyver dolgában retorikai kérdésnek szánva azt feszegette, ha Amerika rendelkezhet atomfegyverrel, akkor Irán miért nem rendelkezhet nukleáris programmal.

Amikor a nők helyzetéről és a homoszexuálsiokról kérdezték az iráni elnököt, akkor előbbit nem találta kifogásolhatónak, míg az utóbbiról a kacajtól visszhangzó teremben állította, Iránban ismeretlen ez a jelenség, ami olyan elterjedt Amerikában.

Az egyetemről távozó elnököt természetesen tüntető tömegek fogadták, de atrocitásra nem került sor.

Bush elnök a Fox tévének úgy nyilatkozott, Amerika nagyságát dicséri, hogy meghallgatja az ellentetétes véleményeket is. Nem bírálta az egyetem elnökét azért, mert lehetőséget adott Ahmedinezsádnak elvei kifejtésére.

Csernyánszky Judit, Washington

(Forrás: Klubrádió)

[popup][/popup]