Holnap nyílik az újjáépített kelet-berlini zsinagóga

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. augusztus 30. Három és fél évig tartó restaurálási munkák után pénteken nyitja meg újra kapuit Németország legnagyobb zsinagógája Berlin keleti részében.

  berlin_zsinagoga  
     

A rykestrassei zsinagóga a ma igen felkapott Prenzlauer Berg negyedben található. “Két különböző rendszert is túlélt, és jelképe annak a csodának, hogy újra vannak zsidók Németországban” – mondta a 94 éves Leo Trepp rabbi, aki már a nácizmus előtt is a zsinagógában szolgált. A németországi zsidó közösség, amelynek számát felduzzasztották az Oroszországból érkező bevándorlók, ma 120 ezer lelket számlál, szemben a II. világháború végén megmaradt 15 ezres, és a náci rendszer uralma előtti 5-600 ezres zsidó népességgel. Rykestrasse zsinagógáját az 1938. november 9-i Kristályéjszakán, amelynek során a legtöbb zsidó épületet lerombolták és felgyújtották Németországban, azért kímélték meg, mert a szomszéd házakban “árják” éltek és attól tartottak, hogy azok is megégnek, ha felgyújtják a zsinagógát.

Mindazonáltal az udvar végében lévő imatermet, amely 1200 hívő befogadására alkalmas, valamint a tóratekercseket meggyalázták, a rabbikat és a közösség tagjait pedig a Berlintől északra lévő sachsenhauseni koncentrációs táborba szállították. Köztük volt Leo Trepp is. Három héttel később őt kiengedték és sikerült egy brit rabbi által szerzett vízum révén elhagynia az országot. A háború előtt 1940 áprilisában tartották a zsinagógában az utolsó vallási ceremóniát, majd raktárnak és lóistállónak használták a nácik. 1953-ban, restaurálása után a keletnémet kommunista rendszerben a kelet-berlini zsidó közösség székhelyévé vált.

Az 1904-ben épült zsinagóga neoklasszikus stílusú, a homlokzati frízen gesztenyefalevelek láthatók, valamint két Dávid-csillag díszíti. 2004-ben több éves restaurálási munka kezdődött 4,5 millió eurós (1,16 milliárd forint) költséggel. A zsinagóga ünnepélyes újbóli megnyitásán jelen lesz a német politikai, kulturális és gazdasági élet számos vezető képviselője – köztük ott lesz a 94 éves Leo Trepp és a holokauszt több más túlélője.

(Forrás: Stop)

[popup][/popup]