Hitler személyi titkáráról nyomtatott bélyeget a német posta

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Múlt-Kor

2008. május 24. Hitler egykori helyettesét, a nürnbergi per főbűnösét, Rudolf Hesst ábrázoló bélyeget állított elő a német posta. A Deutsche Post szóvivője szerint mindez a társaság akaratán kívül, a német neonácik fondorlata lévén történt.

A több mint 20 Hess-bélyeg előállításáról a Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) meglehetős kárörvendő hangnemben számolt be Deutsche Stimme című hírlevelének legfrissebb számában, s az abban foglaltakat szerdán a posta szóvivője hivatalosan is megerősítette.

A szóvivő, Dirk Klasen elismerte, hogy ismeretlen személyek kihasználták a Deutsche Post közelmúltban indított különleges szolgáltatását, amely internet útján lehetővé teszi személyes portrékat ábrázoló bélyegek készítését. A posta születésnapokra, évfordulókra és más ünnepségekre tekintettel vezette be a speciális szolgáltatást, aligha gondolva arra, hogy bárki visszaélhet azzal. Jobban mondva kicsit talán igen, mert felállított egy ellenőrzőszemélyzetet, a neonácik azonban túljártak a feltehetőleg gyanútlan és tudatlan ellenőrök eszén. S így sikerült nekik interneten keresztül a nürnbergi per során életfogytiglani börtönre ítélt Rudolf Hess portréját úgy feltölteni, hogy az – átcsúszva az ellenőrzésen – bélyegre kerüljön.

Klasen szóvivő utalt arra, hogy a posta számára meglehetősen kínos az eset. Hangoztatta, hogy mostantól felülvizsgálják az új szolgáltatás ellenőrzését célzó eljárást, s a szándék szerint jelentősen megszigorítják azt. Hozzátette ugyanakkor, hogy százszázalékos biztonság nem lehetséges, s a jövőben sem zárható ki teljesen, hogy ne csak igazából ünnepelt személyről készüljön “meglepetésbélyeg”.

A szélsőjobboldali NPD mindenesetre most meglehetősen elégedett, s – mint a hírlevélben közölt cikkből kitűnt – újabb fortélyon töri a fejét. Az azonban aligha újabb Hess-bélyeg lesz.

Hesst és más náci prominenseket a második világháború során béketárgyalások ürügyén Angliába csalták, hogy foglyul ejthessék őket. Az akció részleteit elolvashatja korábbi cikkünkben. Hitler volt helyettese egyébként 93 éves korában, 1987 augusztus 17-én a hivatalos verzió szerint öngyilkosságot követett el egy spandaui börtönben. Halálának évfordulóján a német szélsőjobboldal azóta is “ünnepli” őt.

[popup][/popup]