Hitler frakkban

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. május 25. Eddig nem ismert fotók kerültek elő Adolf Hitlerről Nagy-Britanniában; a közeli képeket, amelyek egyikén a náci vezér frakkban látható, állítólag egy brit kém készítette néhány héttel a II. világháború kitörése előtt.

Az igen jó minőségű képsorozatot a 64 éves David Turner hozta nyilvánosságra. Turner szerint a fotókat apja készítette 1939 júliusában, a bayreuthi Wagner-fesztiválon.

Charles Turner a beszámoló szerint a brit elhárításnak (MI5) dolgozott, és valamiképp engedélyt kapott a német hatóságoktól, hogy közvetlen közelről fotózhassa a Führert.

Turner egy automata Kodak kamerával felszerelkezve a bayreuthi Hitler-látogatás egész napját feldolgozta. A most közreadott képeken látszik, amint a diktátor nyitott Mercedesében, fehér ballonkabátban megérkezik, két kislánytól egy csokor virágot vesz át, majd később, immár frakkban, indul a koncertre.

Az egyik képen Joseph Goebbels propagandaminiszter felesége, Magda is feltűnik, pedig ő ritkán mutatkozott a nyilvánosság előtt.

David Turner szerint apja részletes összefoglalót készített, és ezt – számos fotóval együtt – elküldte az MI5-nak.

A sztorival kapcsolatban mindazonáltal több szakértő kétségeket fogalmazott meg. Anthony Beevor, a Hitler-korszak egyik vezető brit kutatója a csütörtöki The Daily Telegraphnak azt mondta: meglepőnek tartja, hogy egy ismeretlen fotóst az SS-őrség ilyen közel engedett Hitlerhez. Hozzátette: az sem egyértelmű számára, hogy a képeknek milyen hírszerzési értékük lehetett.

Egy másik történész, Michael Burleigh azt mondta a konzervatív brit napilapnak: a fotók kétségtelenül valódiak, de a beállítási szögek és a profi minőség arra vall, hogy a képeket Hitler valamelyik hivatalos sajtófotósa készítette.

(Forrás: MTI)

[popup][/popup]