Hírvilág

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Külföld

NEW YORK: BEOLVADÁS NYOM NÉLKÜL? Haim Hesszler, a Szochnut szovjet bevándorlási ügyekkel foglalkozó hivatalnoka szerint az el­múlt hét évben a volt Szovjetunió utódállamaiból Amerikába kivándorolt mintegy félmillió zsidó 90 százaléka minden kapcsolatot feladott a zsidó kö­zösséggel és gyakorlatilag asszimilálódott. Az asszimiláció felé persze a volt Szovjetunió utódállamaiban kapják meg az „előképzést”, ahol – Hesszler adatai szerint – a zsidó házasulandók 95 százaléka nem zsidó jövendőbeli­nek esküszik örök hűséget. Az 1995-ös évben kivándorolt ex-szovjet zsidók közül 65 ezer választotta új hazájának Izraelt, 40 ezer pedig az Egyesült Ál­lamokat.

KIJEV: CSERNOBIL SÉRÜLTJEI Az atomerőmű katasztrófájának tize­dik évfordulóján Ukrajna és Fehéroroszország megbetegedett zsidó gyereke­inek gyógyításáról vont mérleget Jay Litvin főorvos, a kezelésben oroszlánrészt vállaló lubavicsi mozgalom által fenntartott Chabad’s Children of Chernobil alapítvány vezetője. Litvin emlékeztetett arra, hogy az atomerőmű meg­sérülése után a legrövidebb idő alatt 1300 gyereket vittek ki Izraelbe, és az­óta is havonta 25 nyolc-tizenkét év közötti kislányt és fiút utaztatnak ki hosszabb-rövidebb időre a bizonyos fokig még mindig fertőzött területekről izraeli gyógykezelésre. Gomelben, ahol sok zsidó él, a pajzsmirigyrák gya­korisága hatszázszorosa (!) az átlagosnak. A főorvos elmondta, hogy egyet­len gyerek sem halt meg, de immunrendszerük oly mértékű sérülést szenve­dett, hogy bármikor jelentkezhet náluk valamilyen súlyos kór.

BRÜSSZEL: CSATLAKOZÁS AZ EU-HOZ A belga fővárosban az Eu­rópai Unió és Izrael illetékesei tudományos együttműködési egyezményt ír­tak alá. Izrael az első nem európai ország, amely az unió tudományos mun­kájában részt vesz.

FRANKFURT: IZRAELI ÁRVÁK SEGÍTÉSE A város hitközsége 250 ezer márkás (25 millió forint) alapítványt hozott létre, s annak hozadékából támogatják a 11 éves Vladik és a 12 éves Tomer Kusnirov fivérek nevelését, akiknek szüleit februárban a jeruzsálemi autóbusz-merényletnél ölték meg. A Kusnirov család két évvel ezelőtt érkezett Oroszországból Izraelbe.

GENF: EXKIRÁLY A VILÁG IGAZA A Svájcban élő Mihály volt román királynak a Jad Vasem Intézet a Világ Igaza címet adományozta, mert a há­ború alatt számtalan zsidó életét mentette meg a román halálkülönítménye­sektől, a Vasgárdistáktól.

FIRENZE: ÉNEKVERSENY Az Ebraica di Firenze, vagyis a város hitköz­sége és az Európai Zsidó Tanács májusban rendezte meg a kontinens zsidó énekeseinek találkozóját, akik több koncertet adtak.

DAMASZKUSZ: MÁR CSAK 250 Az elmúlt évtizedben 4250 zsidó hagyta el szülőföldjét, és ma már csak 250 idős ember maradt Szíriában.

LOS ANGELES: RABIN TÉR Teret neveztek el a meggyilkolt miniszter- elnökről. Az ünnepélyes ceremónián jelen volt többek között Lea Rabin, az áldozat özvegye és a város polgármestere.

Címkék:1996-06

[popup][/popup]