Hírek Izraelbő

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Izrael, Külföld

IZRAEL LAKOSSÁGA 5.4 MILLIÓ Az izraeli statiszti­kai hivatal szokásos újévi jelentése szerint az ország lakos­sága az elmúlt évben 125 ezer fővel nőtt és elérte az 5.41 milliót. A fent említett növekedésből 85 ezer fővel részesedik a zsidó és 40 ezer fővel az arab lakosság. A zsidók aránya az összlakosságon belül 81.2%, enyhe csökkenés az előző évi­hez képest.

FÉLMILLIÓ „SZOVJET” OLÉ Az 1989 óta tartó hullámmal a nyáron megérkezett az ötszázezredik beván­dorló. Ezzel a volt kommunista birodalomból számlázok aránya elérte a lakosság 10 százalékát. Az új állampolgárok közül 110 ezer 14 éven aluli, míg 66 ezer 65 év feletti. Az időseknek majd a fele özvegy.

A 15 év felettiek közül a Szovjetunióban 200 ezer érettségizett. A diplomások legnagyobb számban mérnökök, 57 ezren vannak; képzőművész, zenész, író, újságíró 12 ezer; orvos-fogorvos ugyancsak 12 ezer és hasonló számú az egészségügyi középkáder. Az orvosok negyede már képzettségének megfelelően dolgozik, további ötezernek elismerték diplomáját, de ők még nem találtak állást.

INFLÁCIÓ Augusztusban 1 százalékkal emelkedtek az árak, ezzel az 1994-es infláció elérte a 14 százalékot, ami kétszerese a hivatalos előrejelzéseknek.

A PÁPA KÖVETE Andrea Cordero Lanza di Montelzemolo 69 éves. Tervező építész az eredeti hivatása, majd teológiai tanulmányok után lépett a vatikáni diplomácia szol­gálatába. Ennek során kiküldetésben volt Japánban, Kenyában, Latin-Amerika több államában. Az évtized elején Ciprusra került, ahol az ottani tisztsége mellett a Szentszék Jeruzsálemi és Palesztin Legátusa címet is viselte, és ennek megfelelően tevékenykedett. 1994 elején lett a Vatikán különleges megbízottja Jeruzsálemben, június közepe óta pedig ott követ.

Egyéniségére és gondolkodására meghatározó volt családi tragédiája: édesapját a nácik 335 túsz egyikeként, – köztük volt 70 zsidó is – meggyilkolták.

KERESKEDELMI TÉVÉ IZRAELBEN. Az erős szocia­lista hagyományokkal rendelkező Izraelben tíz évig gátolták különböző kormányzati szervek a kereskedelmi televí­ziózást. (Még az állami tévében is alig voltak reklámok.) 1993 novemberében indult útjára a második izraeli csatorna, mely – az állam által eltartott – első csatornától eltérően teljes egészében reklámokból kíván megélni. A reklámozás szabályai elég szigorúak. A reklámozásra fordítható idő az amerikainak a fele, elég széles azoknak a termékeknek a köre, amelyek reklámozása tilos (cigaretta, szerencsejáték, fegy­verek, fogamzásgátlók, stb.), más termékek (pl. gyerekvi­taminok) reklámozása limitált. A tévéreklámozásban járatlan izraeli megrendelőknek időbe tellett, amíg hazai készítésű reklámokkal “feltöltötték” a kereskedelmi csatornát. Ez pedig sürgős volt, mert az előírások szerint a hirdetések 75 százalékának honi készítésűnek kell lennie. A nézők – az első felmérések tanúsága szerint – kedvezően fogadták a reklámokat.

Címkék:1994-11

[popup][/popup]