Hírek

Írta: (JL) - Rovat: Archívum, Külföld

Az FDP – a német szabaddemokrata párt – elnöksége – amint erről az „Allgemeine Jüdische Wochenzeitung” (1991. aug. 22.) hírt ad – az 1991. évi Nobel-békedíjra a „Népek Igazait” javasolja, azt a több mint 5000 személyt, aki a holocaust idején élete kockáztatásával mentett zsidókat.

*

Kisinevben, a Moldavai Köztársaság fővárosában az Águdát Jiszráél közreműködésével a közelmúltban új zsinagógát avattak, amihez iskola is kapcsolódik – ezt egy, az Egyesült Államokból való rabbi vezeti.

*

IZRÁELI KÁNTOR IMÁDKOZOTT A KAIRÓI ZSINAGÓGÁBAN

Az egyiptomi főváros szívében, az Ádáli utcában lévő központi zsinagógában is sófárfúvás jelezte a jóm kippuri böjtnap befejezését.

Az imát az izraeli vallásügyi minisztérium által küldött előimádkozó vezette le, s jelen voltak a kairói zsidó közösség tagjai, az izraeli nagykövetség diplomatái családjaikkal, valamint Egyiptomban tartózkodó amerikai zsidó üzletemberek és turisták. A kairói izraeli nagykövetség szóvivője elmondotta, hogy a böjtnapi ájtatoskodás a legnagyobb rendben folyt le és az egyiptomi hatóságok különleges biztonsági intézkedéseket foganatosítottak az imádkozók védelmére.

A Joint kóser bort, szalámit és levesport tartalmazó ünnepi csomagokat osztott szét az egyiptomi zsidó közösség tagjai körében.

(JL)

 

Címkék:1991-10

[popup][/popup]