Hírek

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Külföld

2

LOS ANGELES: FILM EGY KÜLÖNLEGES ÉLETÚTRÓL. Steven Spielberg, a mai rendezők egyik nagysága megfilmesíti Oscar Schindler szudétanémet gyáros életútját. A náci párt tagja, hogy 1942-ben ingyen munkaerőhöz jusson, a krakkói gettóból 1250 foglyot rendelt ki üzemébe. A velük való érintkezés feltárta előtte a nácizmus valódi arculatát, megváltoztatta a nyerészkedni akaró fasiszta gondolkodását, és életveszélyt is vállalva megmentette embereit. Spielberg a filmmel kapcsolatban elmondta, hogy a producerek, mint a pestistől, úgy zárkóznak el a holocaust-témától, de erre a műre mégis áldozni szándékoznak.

HANNOVER: A ZSIDÓ TEMPLOMI ZENE EURÓPAI ARCHÍVUMA. Évszázados kották, azoknál is régebbi forrásmű – fóliánsok, tanulmányok, könyvek, újságcikkek képezik a centrum anyagát, amelyet Alsó-Szászország kormánya létesített és tart fenn. Az avatási hangversenyen felhangzott – más zeneszámok mellett – a XVII. században alkotott Monteverdi-tanítvány, a mantuai Salomone Rossi három műve is. Az archívum megteremtésének sugalmazója és igazgatója a Magyarországról elszármazott kántor, Izsák Andor.

AACHEN: ZSIDÓ ÚJSÁGOK KIÁLLÍTÁSA. A város Nemzetközi Sajtómúzeumában időszaki bemutató nyílt a múlt századi zsidó lapokból. Közöttük a legrégebbi a Lipcsében 1837 májusában megjelent Allgemeine Zeitung des Judenthums.

MOSZKVA: A VOLT SZOVJETUNIÓBAN 130 ZSIDÓ ISKOLA VAN. Közülük azonban csak harmincat ismernek el a hatóságok oktatási intézményként, s adnak számukra anyagi támogatást. A többit a világ minden tájáról érkező zsidó szervezetek és magányosok pénzéből tartják fenn. Mintegy 6500 gyerek Oroszország és Ukrajna iskoláiba jár, őket létszámban Üzbegisztán buharai közösségének tanulói követik. A Baltikum 30 ezer körüli létszáma az új tanévben 9 iskolát indított 1700 tanulóval. Összesen 12-13 ezer gyerek jár zsidó iskolába.

A szülők a következő indítékokkal adták ezekbe az intézményekbe gyerekeiket: meg akarják őrizni hagyományukat, identitásukat; az iskola előkészület alijázásukhoz; meg akarják kímélni lányaikat, fiaikat az állami iskolák antiszemitizmusától.

Hlinka út Kassán

A nagy történelmi múltú Kassa (Kosice) egyik központi fekvésű útját a közelmúltban Hlinkáról, a szlovák nacionalista-antiszemita-fasiszta mozgalom megalapítójáról nevezték el. Az 1864-ben született politikus pap a két világháború között létezett Szlovák Néppárt vezéreként a csehszlovák államból való kiválás szükségességének legfőbb propagálója és harcosa lett. 1938-ban bekövetkezett halála után eszméi megvalósultak, az „önálló” szlovák állam Tiso páter vezetésével a nácik odaadó szövetségesévé vált. A magyarországi nyilas különítményhez hasonló Hlinka Gárda tagjai szinte példátlan kegyetlenséggel hajtották végre a zsidó lakosság deportálását, közreműködtek fizikai megsemmisítésében.

A megváltoztatott nevű Dukelskych hrdinov – a Duklai Hősök útja – azoknak emlékét örökítette meg, akik a duklai szorosban a hitleri hadak ellen vívott harcokban áldozták fel életüket. Hlinkáról már igen, Hitler Adolfról eleddig még nem neveztek el utcát a kelet-szlovákiai nagyvárosban. Ami késik, nem múlik?

 

Címkék:1992-12

[popup][/popup]