Hírek

Írta: Archívum - Rovat: Archívum

2000 A BÉKEÉV A vallásügyi miniszterhelyettes, Jigal Bibi felhívással fordult a világ nagy egyházainak központjai­hoz és vezető személyiségeikhez, hogy a keresztény időszá­mítás 2000. évét békeesztendőnek nyilvánítsák, s tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a Föld minden pont­ján hallgassanak el a fegyverek. Egyben meghívta az egyház­főket, hogy két év múlva a Szentföldön találkozzanak.

PRIVATIZÁCIÓ Az eddigi legnagyobb értékű magánosításra került sor: egy izraeli-amerikai beruházó cég 1,37 milliárd dollárért megvásárolta a Bank Hapoalimot.

DAVID LEVY külügyminiszter és Andre de Montezemolo bíboros, vatikáni nuncius újratárgyalja az Izrael és a Vatikán közötti 1993-as egyezményt. A többi között pontosítják az országban működő katolikus intézmények jogállását, ezek törvény előtti képviseletét, ingatlanvásár­lási jogukat.

EXPORT-IMPORT A repülőgépek elektrotechnikáját fej­lesztő és gyártó Elbit cég 38 millió dolláros megrendelést kapott a repülőgép iparban is érdekelt német Daimler-Benz vállalattól F-4 vadászgépek korszerűsítésére.

HÁZASSÁG, BRISZ IGEN, MINJAN ALIG A vallá­sügyi minisztérium körkérdésére adott válaszok szerint a házasulok 93 százaléka az ortodoxia szabályai szerint há­zasodott, az újszülött fiúk 99 százalékát felvették Ábrahám szövetségébe, de a hétköznapi imádkozásokon a megkér­dezetteknek csak 5 százaléka vesz részt.

ELHAGYOTT NŐK PANASZA A Zsidó Nők Nemzet­közi Tanácsa 28 országból összegyűjtött 35 ezer aláírással petíciót juttatott el Baksi Doron szefárd főrabbihoz. Az asszonyok tiltakoznak, mert a rabbitanács ígérete ellenére 1997-ben nem hívták össze a vallási vezetőkből és laiku­sokból álló tanácskozást, a férjük által elhagyott, ám a val­lási megkötöttség miatt válni nem tudó asszonyok ügyé­ben. A petíció ez év májusára követeli az összejövetelt.

IZRAEL 2,5 milliárd dollárért huszonöt ultramodern F-151 vadászbombázót vásárolt az amerikai McDonnell Douglas gyártól. Minden ilyen gép tizenegy tonna bombát és rakétát tud szállítani, hatósugara pedig 4500 kilométer. Az amerikai hadsereg fegyverei közé felvették a félauto­mata UZI géppisztolyokat.

Címkék:1998-01

[popup][/popup]