Hírek

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Külföld

RÓMA: közösségi jóvátétel ötvenkét év után A parlament törvényt hozott, hogy a háború alatt a német hatóságok által az olasz zsidóktól elrabolt értékeket, például aranyat, drágakövet stb., amelyek 1945-ben az olasz ható­ságok kezébe kerültek, s a mai napig az olasz kincstárban fekszenek, átadják az Olasz Hitközségek Szövetségének.

VARSÓ: hatezer létesítmény a hitközségeknek A lengyel kormány közölte a WJRO-val (Zsidó Kárpótlási Világszervezet) és a Lengyel Zsidó Hitköz­séggel, hogy az elkövetkező öt évben hatezer épületet ad vissza: egykori isko­lákat, zsinagógákat, mikvéket és más vallási intézményeket.

PENNSYLVANIA: Bezárják a börtönzsinagógát Pennsylvania állam egyetlen börtönzsinagógáját a bezárás veszélye fenyegeti. A 3600 rabot befog­adó börtönben tizenkét éve működik a két tóratekerccsel és 1200 kötetes könyvtárral rendelkező zsinagóga, amelyet tűzrendészeti okok miatt kíván be­zárni a börtönigazgatóság.

MÜNCHEN: a hitközségek állami támogatása A bajor kormány évi 1,2 millió márkával felemelte a zsidó hitélet támogatását. 1998-ban már 3,7 millió márkát, majd az azt követő években 4-4 milliót ad a 12 bajorországi hit­községnek a rabbik, kántorok, hitoktatók jövedelmének emelésére, valamint a volt Szovjetunióból bevándoroltak beilleszkedésének segítésére. Az utóbbiak a Bajorországban élő tízezer zsidó 40 százalékát teszik ki.

Címkék:1997-10

[popup][/popup]