Hírek

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Izrael, Külföld

A LIKUD ULTRAORTODOX TANÁCSADÓJA Benjamin Netanjahu, az ellenzéki Likud párt miniszterelnök-jelöltje, imázsának javítása érde­kében a lubavicsi haszid közösség egyik tagját alkalmazza tanácsadóként. Ez azért vált szükségessé, mert népszerűsége a vallásos közösségekben meg­csappant, miután nyilvánosan beismerte, hogy házasságon kívüli viszonya volt egyik alkalmazottjával, „nem az a kérdés, hogy az ortodoxok kire szavaz­nak, mert a Munkapártot sohasem választanák, hanem hogy szavaznak-e vagy sem” – mondta a tanácsadó. A Likudnak szüksége van az ortodox szavazatok­ra, mert Izrael másik kisebbsége, a békefolyamatot támogató arabok a Mun­kapárt szavazatait gyarapítják.

TURISTÁK AZ USA-BOL Az Izrael és az amerikai zsidóság kapcsola­tát erősítő United Jewish Appeal nevű amerikai szervezet idén két úttörő vál­lalkozást is kezdeményezett. Először vegyes házasságban élőket utaztatott Izraelbe, majd homoszexuálisok útját kezdte szervezni. A fenti csoportokat eddig, elsősorban vallási okokból, az Izraelben nagy befolyású ortodoxia nem látta szívesen. Ez az attitűd ma sem változott, ez alkalommal azonban vezető vallási személyiségek egyáltalán nem kommentálták az esetet, ami a korábbi alkalmakhoz képest toleránsabb megnyilvánulásnak számít.

OROSZ ÉS AMHARA NYELV AZ ISKOLÁKBAN Az izraeli is­kolákban az első és kötelező idegen nyelv az angol. Az idei tanévig második nyelvként a franciát és az arabot választhatták, de szeptembertől kezdve – hogy anyanyelvűiét megőrizzék – a FÁK országaiból érkezettek az oroszt, az Etiópiából bevándoroltak pedig az amharát is tanulhatják.

HOSSZÚ AZ ÉLET Az izraeli férfiak átlaga eléri a 75. évét, ezzel a japá­nok után ők a világon a legtovább élők. A nők többsége megünnepli 79. szü­letésnapját, és meghaladják az európai átlagot – jelentette be Efrajim Szneh egészségügyi miniszter. (Magyarországon a férfiak várható életkora 64, a nő­ké 72 esztendő – a szerkesztő megjegyzése.)

LEONARD BERNSTEIN EMLÉKÉRE Az idén rendezték meg elő­ször a LEONARD BERNSTEIN NEMZETKÖZI MŰVÉSZETI VERSENYT, amelyen 233 karmester vett részt. Az első fordulót Jeruzsálem mellett Londonban, Bécsben, New Yorkban és Tokióban rendezték meg. A győztes Jeruzsálemben vette át a 25 000 dolláros díjat. 1996-ban hasonló feltételekkel az énekesek versenyeznek, 1997-ben pedig a komponisták.

SCHWARZENEGGER TEL-AVIVBAN A Planet Hollywood nemzet­közi étterem hálózat (tulajdonosa három sztár: ARNOLD SCHWARZENEGGER, SYLVESTER STALLONE, BRUCE WILLIS) legújabb üzletének alapkőletételénél Tel-Avivban részt vett SCHWARZENEGGER, akinek édesanyja magyarországi születésű zsidó. A filmek sokszori hőse reményei szerint legközelebb Izrael­ben áll a kamerák elé.

A KIBUCNYIKOK ELÉGEDETTEBBEK A volt Szovjetunióból alijázottak közül a kibucban élők 59 százaléka elégedett sorsával, míg a város­ban letelepedetteknek csak 14 százaléka.

Címkék:1995-12

[popup][/popup]