Hírek

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Izrael

A zsidók, a keresztények és a moszlimok szent helyei Jeruzsálemben kapjanak ugyanolyan státust, mint a diplomáciai képviseletek – javasolta Teddy Kollek, az izraeli főváros polgármestere a Die Welt című német lapnak adott interjúban.

 

*

Izraelben is irodát nyitott az Androsch-International, a Hannes Androsch osztrák pénzember által alapított és vegyesvállalatok létrehozására szakosodott fejlesztési és beruházási vállalkozás, amely már a legtöbb európai országban és néhol Európán kívül is működik. Az izraeli kirendeltség izraeli cégeket és izraeli know-how-t kíván bevonni kelet-európai ipari tekintettel tervezővállalat alakul, hogy kidolgozza a programokhoz, Izraelben pedig lakásépítkezéssel, valamint bútor-, élelmiszer- és elektronikai ipari beruházásokkal kíván foglalkozni.

*

Galilea volt Izrael egyetlen olyan része, ahol mindeddig az arab lakosság volt többségben. A szovjet zsidók bevándorlása folytán ez év januárjában a galileai zsidók létszáma elérte a 388 ezret, az össznépesség 49,5 százalékát, 49,5 százalékát, tavasszal pedig a zsidók arányszáma túllépte az 50 százalékot. A kormány gazdasági és tervezési minisztere, David Magen közölte, hogy erre tekintettel tervezővállalat alakul, hogy kidolgozza a régió gazdasági és szociális fejlesztési programját.

*

1991. első negyedében az árak csak 3,2 százalékkal nőttek Izraelben, ami 13 százalékos évi drágulást jelent. Bár márciusban 6 százalékkal leértékelték a sékelt, ez nem lódította meg az árakat. Szakemberek azzal magyarázzák ezt, hogy az izraeli gazdaság még stagnál, még nem heverte ki az Öböl-háború káros hatásait.

 

Címkék:1991-06

[popup][/popup]