Hírek

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Külföld

A lett államfő bocsánatot kér a Holocaustért

Guntis Ulmanis, Lettország elnöke elítélte az országában tapasztalható antiszemitizmust és sajnálattal szólt azokról a lettekről, akik együttműködtek a nácikkal a II. világháborúban és részesei voltak a lettországi zsidók elpusztításának. Az államfő egy zsinagóga romjain beszélt abból az alkalomból, hogy megnyitották a Memóriái Foun­dation for Jewish Culture irodáját Lettországban.

New York-i zsidó szervezetek bírálják polgármestert

Giuliani New York-i polgármester a labdarúgó világbajnok­ság Olaszország-Írország mérkőzése alkalmából találkozott Vincenzo Trantino olasz külügyminiszter-helyettessel, aki hazájában a szélsőjobboldali Nemzeti Szövetséghez tartozik. Zsidó szervezetek felháborodásukat fejezték ki az eset miatt és nyomatékkal kérték a polgármestert: tanúsítson nagyobb elővigyázatosságot, midőn vendégei politikai elkötele­zettségét vizsgálja.

Antirasszista törvény Ausztráliában?

Ausztrália miniszterelnöke, Paul Keating beszédet mondott az ország cionista szövetségének kongresszusán. Kijelen­tette: „a nyilvános beszéd egyes formái kellőképpen támadó jellegűek ahhoz, hogy egy békés társadalom ne tűrje el őket.” A miniszterelnök a Holocaust tagadásáról azt mondta, hogy az rasszizmust sugall és ellenszenves az ausztrál társadalom szemében. A miniszterelnök beszédével egyetértett az ellen­zék vezetője, Peter Costello is, aki hozzátette, hogy az e téren hozott törvény nem szükségszerűen mond ellent a másik alapvető jognak, a szólásszabadságnak.

Zsidó reneszánsz Ukrajnában?

Ukrajna nagyvárosaiban újrakezdődik a zsidó élet. Amerikából és Izraelből tartósan áttelepült lelkes fiatalem­berek építik újjá a vallásos és közösségi életet ott, ahol tíz évvel ezelőtt vallásnak, kóser ételnek hírét sem hallották. Kijevben, ahol öt éve tevékenykedik a 27 éves Jákov Bleich rabbi, a Jesivának és a lányiskolának már 600 tanulója van, áll a rituális fürdő, két kóser mészárszék, pékség és maceszsütő üzem. Bleich rabbi megtanult oroszul, fogadta őt Kravcsuk elnök és kinevezték Ukrajna főrabbijának. Tevékenységét amerikai és izraeli forrásokból támogatják.

Címkék:1994-09

[popup][/popup]