Hírek

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Külföld

A lett államfő bocsánatot kér a Holocaustért

Guntis Ulmanis, Lettország elnöke elítélte az országában tapasztalható antiszemitizmust és sajnálattal szólt azokról a lettekről, akik együttműködtek a nácikkal a II. világháborúban és részesei voltak a lettországi zsidók elpusztításának. Az államfő egy zsinagóga romjain beszélt abból az alkalomból, hogy megnyitották a Memóriái Foun­dation for Jewish Culture irodáját Lettországban.

New York-i zsidó szervezetek bírálják polgármestert

Giuliani New York-i polgármester a labdarúgó világbajnok­ság Olaszország-Írország mérkőzése alkalmából találkozott Vincenzo Trantino olasz külügyminiszter-helyettessel, aki hazájában a szélsőjobboldali Nemzeti Szövetséghez tartozik. Zsidó szervezetek felháborodásukat fejezték ki az eset miatt és nyomatékkal kérték a polgármestert: tanúsítson nagyobb elővigyázatosságot, midőn vendégei politikai elkötele­zettségét vizsgálja.

Antirasszista törvény Ausztráliában?

Ausztrália miniszterelnöke, Paul Keating beszédet mondott az ország cionista szövetségének kongresszusán. Kijelen­tette: „a nyilvános beszéd egyes formái kellőképpen támadó jellegűek ahhoz, hogy egy békés társadalom ne tűrje el őket.” A miniszterelnök a Holocaust tagadásáról azt mondta, hogy az rasszizmust sugall és ellenszenves az ausztrál társadalom szemében. A miniszterelnök beszédével egyetértett az ellen­zék vezetője, Peter Costello is, aki hozzátette, hogy az e téren hozott törvény nem szükségszerűen mond ellent a másik alapvető jognak, a szólásszabadságnak.

Zsidó reneszánsz Ukrajnában?

Ukrajna nagyvárosaiban újrakezdődik a zsidó élet. Amerikából és Izraelből tartósan áttelepült lelkes fiatalem­berek építik újjá a vallásos és közösségi életet ott, ahol tíz évvel ezelőtt vallásnak, kóser ételnek hírét sem hallották. Kijevben, ahol öt éve tevékenykedik a 27 éves Jákov Bleich rabbi, a Jesivának és a lányiskolának már 600 tanulója van, áll a rituális fürdő, két kóser mészárszék, pékség és maceszsütő üzem. Bleich rabbi megtanult oroszul, fogadta őt Kravcsuk elnök és kinevezték Ukrajna főrabbijának. Tevékenységét amerikai és izraeli forrásokból támogatják.

támogatás
Pop up banner1

Címkék:1994-09

[popup][/popup]