Hírek

Írta: Archívum - Rovat: Archívum

Hírek

VEGYI FEGYVER IZRAEL ELLEN? Az izraeli hadsereg szakértői szerint a közeljövőben a Hamasz vegyi vagy baktériumfegyverekkel támadhatja a Gázai övezethez közeli településeket. A terrorszervezet hónapok óta az Egyiptomból titkos alagutakon becsempészett és Gázából kilőtt Kasszem rakétákkal támadta a határövezethez közeli településeket. Ezek az 5-10 kilónyi robbanótöltetet hor­dozó rakéták eddig nem sok kárt, viszont annál több ijedtséget okoztak Sderot városában, illetve a gázai zsidó enklávé településein. A Cahal vezetői attól tarta­nak, hogy a terroristák kémiai vagy bakteriális töltettel látják el a rakétákat.

ÚJ IZRAELI TÖRVÉNY A VENDÉGMUNKÁSOK VÉDELMÉBEN Az elmúlt néhány évben sok kritika érte Izraelt, amiért számos cég megsérti a vendégmun­kások jogait. Ezért két Kneszet-bizottság valamint az igazságügyi minisztérium törvénytervezetet készít elő a kérdés rendezésére. A párizsi központú Internatio­nal Federation of Human Rights (FIDH) ez év augusztusában közzétett jelentése szerint Izrael nem vesz tudomást az országban élő és dolgozó mintegy 270 ezer vendégmunkás kárára elkövetett jogsértésekről. Sok izraeli vállalkozó elveszi vendégmunkása útlevelét, visszatartja a bérét, s vita esetén kitoloncoltatással fe­nyegetőznek. Ran Cohen, a baloldali Merec párt tagja „elszánt küzdelmet hirde­tett az adminisztratív és üzleti maffia ellen, mely kihasználja a munkásokat” és rombolja Izrael gazdaságát, nemzetközi megítélését. A szintén Merec-párti Zahava Gálon, a nőkereskedelemmel foglalkozó Kneszet-bizottság vezetője átfogó törvénykezést követel a nők védelmében.

A tavaly megalakított Migrációs Hivatal eddig 751 esetben indított eljárást fej­vadász cégek és munkáltatók ellen. Izraelben a vendégmunkás-jelenség vi­szonylag új keletű, nem az ötvenes évek óta létezik, mint Nyugat-Európában, így átfogó törvényi szabályozása is csak most került napirendre. Az új intifáda kitöréséig palesztin munkások százezrei jártak át dolgozni Izraelbe, ám 2000 szeptembere után ez megszűnt, s helyükbe külföldi vendégmunkások érkeztek. Abban az országban azonban, amelynek alapelve a zsidók bevándorlása, gon­dot jelent rendezni a bevándorló románok, thaiföldiek, kínaiak jogi státusát. Fo­kozza a gondokat, hogy a tíz százalékot meghaladó munkanélküliség ellenére cégek és magánemberek folytatják az olcsó munkaerő importját – főleg a fejlő­dő országokból, de Kelet-Közép-Európából is.

IZRAEL NEM FÉL A „MUSZLIM OROSZORSZÁGTÓL” A húszmilliós muszlim kisebbséggel rendelkező Oroszország csatlakozni kíván az 56 országot tömörítő Iszlám Konferencia Szervezetéhez, mely – többek között – az „Izrael el­leni iszlám bojkottirodát is fenntartja. Vlagyimir Putyin orosz államfő ezt Kua­la Lumpurban jelentette be – egy nagy üzletkötés után. Putyin elnök utasította az orosz diplomatákat, tegyenek meg mindent azért, hogy Oroszország időben megfigyelői státust szerezzen az Iszlám Konferencia soron következő ülésén.

Izraeli és orosz szakértők is úgy vélik azonban, hogy ez a lépés nem veszé­lyes, hiszen az Izraellel szövetséges Törökország is tagja a szervezetnek. Orosz­országnak pedig érdeke az iszlám fundamentalizmus féken tartása. Mihail Cslenov, az Eurázsiái Zsidó Kongresszus főtitkára úgy véli, Putyin manőverei szimbolikusak: „Talán a szigorú antiterrorista fellépést próbálja ellensúlyozni ezzel a muszlim országoknak tett gesztussal.”

SUSAN SONTAG KITÜNTETÉSE Susan Sontag amerikai zsidó írónő, az iz­raeli és az amerikai kormány éles hangú kritikusa kapta a Frankfurti Könyvvá­sár alkalmával a Német Könyvkereskedelem Békedíját, Németország egyik leg­rangosabb irodalmi kitüntetését. Sontag, akit a baloldali német értelmiségiek nagyon kedvelnek, az átadási ünnepségen elmondott beszédében kijelentette, hogy „az amerikai kormányt a legszélsőségesebb jobboldaliak uralják”, George W. Bush elnököt pedig így nevezte: „Az a szörnyű alak Texasból.” Sontag bírál­ta az USA németországi nagykövetét, Daniel Coatst, amiért nem vett részt az eseményen. Nincs új a nap alatt: amikor Sontag 2001-ben megkapta a Jeruzsá­lem Díjat, beszédében elítélte az izraeli politikát, s külön elítélte a „tűzerő aránytalan használatát a palesztinokkal szemben”.

Címkék:2003-11

[popup][/popup]