Hírek

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Külföld

Izrael lakossága a legutóbbi évben a nagyarányú bevándorlás következtében 4,7 millióra növekedett jelentette a bázeli Jüdische Rundschau múlt év november elsején, jeruzsálemi forrás alapján. Az össz lélekszámon belül a zsidók 3,85 milliót számlálnak, ami 81,7 százalékot jelent.A lakosság száma egy év alatt 3,8 százalékkal gyarapodott, az előző évben csak 1,6 százalékkal. A zsidó népesség száma 3,9, míg a nem-zsidó népességé 3,1 százalékkal nőtt.

Kelet-Európában növekednek az izraeli beruházások. 1990-ben – nem teljes adatok szerint – 11,3 millió dollár értékben huszonnyolc cégalapítás történt, illetve kapott hatósági jóváhagyást az izraeli kormányzattól, beleértve leányvállalatok, kirendeltségek és vegyes vállalkozások létesítését is. 1989-ben csak 2,3 millió, 1988-ban pedig mindössze 180 ezer dollárnyi izraeli tőke jelent meg Kelet-Európában.

165 millió dollárnak megfelelő összeggel növelik az 1990/91-es költségvetési évben Izrael katonai kiadásainak előirányzatát. A hadsereg az Öböl-válság miatt 225 millió dollárnyi növelést igényelt, de a pénzügyminiszter ehhez nem járult hozzá.

Modiin lesz az új város neve, amelynek a felépítését a közelmúltban határozták el az izraeli hatóságok. Ciszjordánia határának közvetlen közelében áll majd, de törzsökös izraeli területen, Jeruzsálem és Tel- Aviv között. A Lakásépítési Minisztérium közlése szerint 27 ezer lakás épül benne mintegy 89 ezer ember számára. A legtöbbjük a Szovjetunióból vándorolt be. A területet az állam bocsátja rendelkezésre, az építkezést azonban magánvállalatok végzik. A munkálatok hamarosan elkezdődnek.

(AFP)

Címkék:1991-02

[popup][/popup]