Hillary-Obama: feszült vita civilizált formában

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Klubrádió

2008. február 27. / Csernyánszky Judit, Washington

Az Ohióban, egy héttel a texasi és az ohiói választások előtt rendezett, 20. vitát kormántsem jellemezte az a higgadtság, amit korábbról megszoktunk. Clinton vehemensen érvelt, idővel lehiggadt, Obama viszont megfontoltan vágott vissza, magabiztos pozícióját továbberősítve.

A vita ennek ellenére kulturált keretek között zajlott, és minden bizonnyal Obamának kedvezett, aki már-már a biztos nyerő pozíciójából rizikómentesen érvelt.

Hillary ingerült volt, nem értette, miért neki kell mindig elsőként válaszolnia a kérdésekre. Ám amikor az MSNBC újságírója a leendő orosz elnök megítéléséről kérdezte a jelölteket, elsőként csapott le a kérdésre. Ez az apró jelenet is Obama higgadtságát, megfontoltságát erősítette. Clintont viszont zavarba hozták, amikor nem tudta kiejteni Medvegyev nevét, s a lassú reakciójával Obamának sikerült kikerülnie ezt a csapdát.

A Clevelandben rendezett, 20. vitában érződött az előző napok lejárató kampánya miatti feszültség, amelynek során Obama félrevezető információkat tartalmazó röplapokat terjesztett ellenfeléről, míg Hillary táborát egy olyan fotó szétküldésével gyanúsítják, amelyen Obama a kenyai helyi iszlám népviseletetben látható turbánnal a fején. Hillary tagadta, hogy az ő irodájából küldték volna ki a képet, ő nem folyamodna ilyen eszközökhöz.

Obama beszélt arról hogy Chicago legnagyobb iszlám közössége vezetőjének, Louis Farrakhannak nem fogadja el a támogatását antiszemita megjegyzései miatt, s itt megragadva az alkalmat részletezte: igyekszik egységet teremteni az afriakai-amerikai valamint a zsidó közösségek között.

Obama büszkén említette, hogy dől a pénz kampánya kasszájába, miközben az átlagos támogatás csak 109 dollár. Erre ő sem számított, amikor korábban arról beszélt, hogy elfogadja a pártjelöltnek kijáró állami támogatást. Obama szerint az ő erőssége, hogy képes lelkesedést önteni az emberekbe, márpedig nagy ügyeket csak így lehet keresztül vinni, s ennek bizonyítéka sikeres kampánya. No, és a legutóbbi népszerűségi adatok is, mert felmérések szerint 52-54 százalékos támogatottságot élvez Hillary 36-38 százalékával szemben.

[popup][/popup]