High tech. Izraelből

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Gazdaság, Izrael

Izraelről hazánkban még kevesen tudják, hogy a kutatási, fejlesztési és csúcstechnikát képviselő gyártás- bán nagyhatalom. A világban naponta találkozhatunk az új tudományos eredmények nyomán létrehozott termékekkel, közülük például a computer tomográffal, amely az orvosi diagnosztikában a hozzáértők kezében csodákra képes. Nem véletlen, hogy az izraeli ELSCINT gyártotta computer tomográfok képviseletét örömmel vállalata az ELMED Kft., amelynek ügyvezető igazgatója, Berényi Mária ismertette a részleteket.

  • Kik, mikor és miért hozták létre az ELMED Kft-t?
  • A hazai legnagyobb orvosi műszergyártó cég, a Medicor Holding és a Micromed magyar-szovjet orvosi műszergyártó vegyesvállalat 1990-ben a csúcstechnikát jelentő ELSCINT berendezések képviseletére alapították társaságunkat. Úgy vélték, hogy az izraeli high tech. magyarországi megjelenése mindkét országnak előnyös lesz.
  • Az izraeli termékek színvonala ma szinte ismeretlen nálunk. Kérem, hogy néhány szóval mutassa be…
  • Haifáról, az ottani műszaki egyetemről és a köréje csoportosuló Technion központról kell említést tenni. Itt van az izraeli csúcstechnológia fellegvára. A képzés, a kutatás és a gyártás egy városban, Haifában van, természetesen az ELSCINT cég központja is itt működik.
  • Milyenek az ELSCINT termékei és mit tudnak?
  • Kétfajta, röntgenelven, illetve a mágneses rezonancia elvén működő berendezéseket, valamint az izotóp diagnosztikához használatos berendezéseket készítenek, amelyekhez a számítógépeket is maguk gyártják. Ezek a berendezések, leegyszerűsítve mondom: feltérképezik a testünket. Van olyan, amelyik a csontokat, van amelyik a lágy részeket mutatja kiemelten.
  • Az 1990. májusi megalakulásuk óta milyen eredményeket értek el?
  • Hazánkban az ELSCINT berendezéseket ezelőtt nem ismerték. A computer tomográfok piacán ma a világon 4-5 vezető cég osztozik, ezek egyike az ELSCINT, s a legismertebb közülük Magyarországon a Siemens, amely a piaci versenyben színvonalas konkurenciát jelent. Mára felmértük a magyar piacot. Az ELSCINT céget és berendezéseit idén május 22-23-án a Hélia Szállodában rendezett kiállításon mutattuk be, egyúttal izraeli professzorok a gyakorlati alkalmazási lehetőségeit is ismertették. Egy berendezésünk a Rókus Kórházban már működik, egy másikat most szerelnek a MÁV Kórházban és jelenleg is több üzleti megállapodás van folyamatban.
  • Kérjük, hogy befejezésül ismertessen meg vállalkozásuk terveivel.

-Az említett technikát és alkalmazási lehetőségeit szeretnénk minél jobban bevezetni és megismertetni, majd vállalkozásba is behozni. Az ELSCINT berendezések szervizelését megoldottuk. Miután ezek borsos árú berendezések az egész világon – a röntgenelven működők 1-2, a mágneses rezonancia elvén működők 3 millió márkába kerülnek – a versenyben sikert remélünk, mert az ELSCINT gépei műszakilag világszínvonalúak és áraik a magyar piacon rendkívül versenyképesek. Küszöbön áll a társadalombiztosítás reformja Magyarországon és a betegbiztosító társaságok is résztvevői lesznek az egészségügyi ellátásnak, így rövidesen remélhetőleg ezek a berendezések hétköznapi használati tárgyakká válnak. Szeretnénk a termékeket úgy bevezetni, hogy orvosok és betegek egyaránt ismerjék és elismerjék az izraeli fejlett orvosi műszeripar készülékeit.

 

Címkék:1991-09

[popup][/popup]