Hatnapos háború: a Szovjetunió az izraeli atom ellen

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. május 16. A Szovjetúnió állt a hatnapos háború kirobbanásának hátterében, az izraeli atomprogram szívének számító dimónai atomlétesítmény megsemmisítése volt a célja a szovjet vezetésnek 1967-ben, állítja könyvében két izraeli szerző negyven évvel a történtek után.

A Szovjetunió provokálta ki az 1967-es hatnapos háborút, hogy lerombolják a bontakozó izraeli atomfegyverprogramot, állítja egy újonnan megjelent izraeli könyv szerzőpárosa.

Az volt a szovjet vezetés terve, hogy belerángatják Izraelt egy háborúba, úgy intézve a dolgot, hogy a zsidó állam mérje az első csapást valamelyik arab szomszédjára, és ezáltal ő tűnjék agresszornak. Egy egyiptomi-szovjet válaszcsapás ürügyén lebombázták volna az izraeli atomprogram szívének számító dimónai atomlétesítményt.

Tengerről indítható szovjet atomrakéták is készenlétben álltak arra az esetre, ha Izraelnek már lenne készen atomrakétája, és bevetné a háborúban, állítja a Gideon RemezIzabella Ginor szerzőpáros. Mint írják, az hiúsította meg a szovjet elképzelést, hogy az izraeli hadsereg gyors sikereket aratott a háború kezdetén. (Az alig egy hétig tartó közelkeleti háborús krízis idején Leonyid Iljics Brezsnyev volt a Szovjetunió Kommunista Pártjának főtitkára.)

  Leonyid Iljics Brezsnyev  
  Leonyid Iljics Brezsnyev  

A könyv kiadását a hatnapos háború kitörésének negyvenéves évfordulójához időzítik. A Jerusalem Post izraeli lap közölt róla előzetes ismertetést szerdán internetes kiadásában, elismerve, hogy az izraeli szerzőpáros teóriája homlokegyenest ellentétes mindazzal, ami a történészek körében elfogadott a hatnapos háborúval kapcsolatban.

A szerzők dokumentumokra és az akkori események magas rangú részvevőire hivatkoznak könyvükben, köztük Vaszilij Resetnyikov tábornokra, a szovjet hadászati bombázók flottájának parancsnokára és Oleg Grinyevszkij moszkvai külügyi tisztségviselőre.

Az 1967. június 5-én kitört hatnapos háborúban az izraeli hadsereg fölényes győzelmet aratott az egyiptomi, a jordániai és a szíriai haderő fölött. A harci cselekmények az izraeli légierőnek egy egyiptomi légitámaszpont ellen intézett támadásával kezdődtek. Izraeli részről megelőző csapásként tüntették fel az akciót.

(Forrás: MTI, Index)

[popup][/popup]