Három ítélet Izraelben

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Izrael

Tizenhárom évi börtönre ítélte egy izraeli bíróság Rami Dotant, a légierők magas rangú tisztjét, aki súlyos anyagi visszaéléseket követett el. Mint beszerzési ügyek­ben illetékes személy, vesztegeté­si pénzeket fogadott el amerikai szállítóktól, fiktív számlákat ál­líttatott ki, és nagy összegeket sikkasztott el. Letartóztatása után Dotan ezredes több millió dollár­nyit visszafizetett a kincstárnak az elsikkasztott pénzből, amellett feltáró jellegű vallomást tett, így lehetővé vált bűntársainak kézre kerítése. A viszonylag enyhe ítélet ennek köszönhető.

Rami Dotan, akit az ítélet ér­telmében lefokoztak és kizártak a hadseregből, elismerte, hogy rútul visszaélt a bizalommal. Az ítélet „nemzetközi gengszternek” nevezte. Ezer Weizmann volt vé­delmi miniszter pedig még kemé­nyebb szavakkal minősítette a volt tisztet. Dotan üzelmei többet ártottak az izraeli hadseregnek – mondta Weizmann –, mintha ellen­séges lövedékek több repülőgé­pét lelőtték volna.

Hétszeres életfogytiglanit kapott a Tel Aviv-i bíróságtól Ami Popper, az a fiatal férfi, aki 1990 tavaszán Rison Lecijonban hét arabot meg­ölt, és tizenegyet megsebesített automata karabélyával. A hétszeres életfogytiglanihoz még külön húsz év börtönt szabtak ki rá a tizen­egyszeres gyilkossági kísérletért. Az ítélet szerint a büntetések egymást követőleg töltendők le, így aligha van esély arra, hogy Poppert a börtönben tanúsítandó esetleges jó magatartásáért egyha­mar szabadon engedjék.

Ez az egyik legsúlyosabb íté­let, amit izraeli bíróság valaha is hozott. Az indoklásban a bírák hangsúlyozták, hogy Popper „bor­zalmas és iszonytató tette” roppant felháborodást keltett mind a megszállt területeken, mind magában Izraelben. A cselekmény több volt, mint egyszeri és egyetlen tett, mert Popper perceken át lövöldö­zött: négy tárat lőtt ki, közben újra-újra töltve, holott abba is hagyhatta volna. Ezt a bíróság nem hétszeres gyilkosságnak, ha­nem hét ízbeni gyilkosságnak minő­sítette.

Négyszeresen életfogytiglani börtönre ítélte egy izraeli bíró­ság a huszonhat éves Mohamed Musztafa Abu Dzsalalát, aki már­cius 26-án Jeruzsálemben késsel meggyilkolt négy zsidó nőt. Tet­tét „figyelmeztetésnek” szánta a másnap Izraelbe látogató James Baker amerikai külügyminiszter számára.

Az elítélt a gázai övezetből származik, ahol egy menekülttábor lakója volt.

 

Címkék:1991-05

[popup][/popup]