Hamasztán, Fatahisztán – két palesztin állam is létrejöhet

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. június 17. Washington Post: még jól is jöhet politikailag, ami most zajlik Gázában

  Hamas aktivisták  
  Hamas “aktivisták”  

Érdekes elemzés jelent meg a polgárháborúvá fajult palesztin belviszályról a The Washington Post-ban. A lap szerint a kialakulni látszó status quo a közel-keleti válság legtöbb résztvevőjének megfelelne, így nem is várható, hogy megakadályozzák egy „Hamasztán” és „Fatahisztán” létrejöttét. A The Wall Street Journal ugyanakkor arra figyelmeztet: egy iszlamista palesztin állam még jobban destabilizálhatja a térséget.

Miért nem kér azonnali külföldi beavatkozást a palesztin elnök? Miért csak Gáza teljes elfoglalása után menesztette a Hamász kormányát Mahmud Abbasz? A The Washington Post elemzése szerint azért, mert a kialakulni látszó status quo még jól is jöhet a palesztinok első emberének – ráadásul nem csak neki.

A Hamász fegyveresei még pénteken este foglalták el a Fatah irodáit és katonai létesítményeit a Gázai övezetben. Betörtek Abbasz hivatalába is, és az elnök képét megtaposták.

A Fatah terrorszervezetének, az Al-Aksza Mártírjainak Brigádja tagjainak két órát adtak posztjaik elhagyására – ez a legtöbb esetben meg is történt, elemzők szerint annak jeleként, hogy a Fatah maga sem bízott abban, hogy fegyverrel meg tudja akadályozni a Hamász puccsát, utóbbinak ugyanis jóval nagyobb a támogatottsága Gázában.

Másképp képzelték a két államot

A Fatah válaszul a palesztin parlament épületét foglalta el tegnap a ciszjordániai Ramallahban. Maga Abbasz szintén itt tartózkodik. A Hamász tegnap tíz Fatah-fegyverest bocsátott szabadon, és mindkét szervezet vezetői jelezték, hogy nem akarják tovább folytatni az erőszakot.

Ezzel viszont teljesen új konstelláció jött létre a palesztin területeken. „Abbasz és a Fatah beleegyezni látszik, hogy a Hamász uralja Gázát, miközben ők a Nyugati-partot (West Bank, azaz Ciszjordánia. A szerk.)tartják kezükben. Hamasztán és Fatahisztán: a „két államos megoldás” – igaz, nem pont úgy, ahogy azt George W. Bush elképzelte” – írja kommentárjában Martin Indyk.

A liberális washingtoni lap elemzője szerint „bármi történjen is ezután, Gáza sorsa a Hamasz kezében van, és nagy biztonsággal fogadhatunk rá, hogy Abbasz és a Fatah most úgy gondolkodik: próbálja csak irányítani Gázát a Hamász, és kezdjen vele, amit akar”. (A helyzet abszurditása, hogy az Izrael és Egyiptom közé szorult terület, amelyen 1,5 millió ember zsúfolódott össze a normális élet minden reménye nélkül, a vizet és az áramot is attól a zsidó államtól kapja, amelynek elpusztítása a Hamász legfőbb célja.)

Elég a Nyugati-part?

Ezzel ugyanis a mérsékeltebb Abbasznak csak a sokkal könnyebben irányítható Nyugati-partra kellene koncentrálnia, és Izrael, az Egyesült Államok, valamint Jordánia segítségével megszilárdíthatná hatalmát a területen, valamint fegyveres erejét is újjászervezhetné. „Ezek után megnyílna az út Abbasz számára egy olyan békeegyezmény aláírására Izraellel, amely kijelölhetné egy leendő palesztin állam ideiglenes határait

a Nyugati-parton, valamint Jeruzsálem arab lakosságú keleti külvárosaival”.

Ehud Olmert izraeli miniszterelnöknek szintén fűződnek politikai érdekei egy ilyen megoldáshoz a lap szerint, hiszen ő azt ígérte megválasztása előtt, hogy elhagyja a Nyugati-partot. Olmert támogatottságát kikezdte a tavalyi háború a Hezbollahhal, így némi siker neki sem jönne rosszul. Az Egyesült Államok számára sem maradt nagyon más opció, mint hogy „első a Nyugati-part” – egy terroristacsoport által vezetett Gázával ugyanis nincs mit kezdeni diplomáciai szinten.

Mindezek után már „csak” az a kérdés, mihez kezd a Hamász Gázával, ahol már most is hiányoznak a normális élet feltételei. Egyre valószínűbb, hogy egy iszlámista alapon szerveződő entitás jön létre a területen (Mahmud Abbász volt irodáját máris imateremmé alakították), ez pedig a The Wall Street Journal szerint alapvetően megváltoztathatja a közel-keleti helyzetet.

Azon túl, hogy óriási biztonsági kockázatokat hordoz magában, ez a fejlemény Egyiptomnak sem érdeke, hiszen a Hamász ily módon még könnyebben talál majd kapcsolatokat Iránnal.

(Forrás: Hírszerző)

[popup][/popup]