Gyurcsány megvédené a Hócipő és a Népszava székházát

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Hírszerző

2008. április 18. A miniszterelnök szerint meg kell vizsgálni egy olyan jogszabály lehetőségét, amely korlátozza a félkatonai szervezetek létrejöttét. Gyurcsány Ferenc szerint meg kellene fontolni annak a lehetőségét, hogy törvény tiltsa a katonai alakulatra emlékeztető külsőségekkel rendelkező szerveződések létrejöttét – a miniszterelnök erről a Klubrádióban beszélt csütörtökön.

A kormányfő elmondta: több országban is van ilyen rendelkezés, és erről Magyarországon is érdemes beszélni. Gyurcsány szerint a politikai közösségnek aktívnak kell lennie, nem lehet megengedni, hogy 50-150 szélsőséges radikális újnáci uralja a magyar közéletet.

Gyurcsány Ferenc szerint a demokraták többen vannak, ezért április 29-én, amikor a motoros felvonulás van, oda kell menni megvédeni a Népszava vagy a Hócipő székházát. “Én egészen biztosan ott leszek” – jelentette ki a kormányfő, hozzátéve: meg kell mutatni, hogy a demokratikus politikai közösség nem engedi magát fenyegetni.

Más témáról szólva a miniszterelnök úgy fogalmazott: “legalábbis pikáns”, hogy a Fidesz javasolja Kukorelli István és Bihari Mihály alkotmánybírók újraválasztását, akiket korábban az MSZP jelölt a taláros testületbe, viszont mindketten elfogadták a március 9-ei népszavazást jóváhagyó határozatot.

Gyurcsány Ferenc arra a felvetésre, hogy Kóka János visszavárná a szabad demokrata párt élére Kuncze Gábort, úgy válaszolt, szeretett és tudott együttműködni az SZDSZ korábbi elnökével. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Kóka Jánossal sem személyes vitája volt, és amíg nem került elő az a kérdés, hogy az adóreformhoz szükséges-e újabb megszorítás vagy sem, addig tudtak együtt dolgozni.

A kormányfő szerint az országnak és a kormánynak egyaránt érdeke, hogy stabil többség álljon a kormány mögött. Úgy fogalmazott: amennyiben programban meg tudnak állapodni – erre elsősorban az SZDSZ-szel van lehetőség – az a dolguk, hogy keressék az együttműködés lehetőségét.

“Nagy bolondság és felelőtlenség lenne úgy gondolni, hogy nekünk krakélerségből a kisebbségben maradáshoz szabadna ragaszkodnunk” – hangoztatta Gyurcsány Ferenc.

[popup][/popup]