Gyurcsány is ott lesz az antifasiszta tüntetésen

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Index

2008. április 10. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elmegy pénteken arra az antifasiszta demonstrációra, amelyet azért szerveznek, mert radikális szervezetek egy jegyirodánál akarnak tiltakozni, amiért állítólag magyarsága miatt nem szolgáltak ki egy fiatal lányt. Hétfőn már lezajlott egy hasonló esemény, akkor az antifasiszták voltak többen. A miniszterelnök arra kérte a parlamenti pártok vezetőit, ők is jelenjenek meg a demonstráción.

Gyurcsány Ferenc arra kéri a parlamenti pártok elnökeit, hogy az erkölcsi és politikai támogatáson túl személyes jelenlétükkel is támogassák az újfasisztákkal szembeni civil kezdeményezést, és ítéljék el egyértelműen a szélsőjobboldali eszméket valló és hirdető szervezeteket és személyeket.

“Meggyőződésem, hogy minden demokratikus erőnek egyöntetűen ki kell állnia a demokrácia, a polgárok szabadsága és biztonsága védelmében. A tétlenség és a hallgatás ebben a helyzetben mindennél beszédesebb és veszélyesebb” – fogalmazott levelében Gyurcsány Ferenc. A szocialista pártelnök emlékeztetett arra, szélsőjobboldali radikálisok nemrégiben felgyújtottak egy üzletet arra hivatkozva, hogy az “magyarellenes”.

“Az ilyen és ehhez hasonló alávaló támadások a 20-as 30-as évek Magyarországát idézik: azt az időt, amikor a fasizmus egyre hangosabbá, egyre fenyegetőbbé vált, mielőtt vérbe borította volna egész Európát” – vélekedett.

Gyurcsány Ferenc levelében kitért arra, minden szabadságszerető ember hálás lehet azoknak a civileknek, akik legutóbb bátor kiállással felemelték a szavukat az újfasiszták ellen, mert ezzel nemcsak néhány embert védtek meg, hanem a demokrácia mellett is hitet tettek. Mint írta, hétfőn a demokraták voltak többen, de a szélsőjobboldali szervezetek péntekre újabb erődemonstrációt “nemzeti seregszemlét” szerveznek “ellenük-ellenünk”.

A szocialista politikus szerint mára egyértelműen bebizonyosodott, hogy az újfasiszta eszméket valló és nyíltan hirdető csoportok megerősödése és radikalizálódása nem fenyegetés, hanem valós veszély.

Meggyőződésem, hogy minden demokratikus erőnek egyöntetűen ki kell állnia a demokrácia, a polgárok szabadsága és biztonsága védelmében. A tétlenség és a hallgatás ebben a helyzetben mindennél beszédesebb és veszélyesebb” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc, aki a parlamenti pártok elnökeinek küldött levelében az SZDSZ budapesti szervezetének felhívása nyomán kéri politikustársai fellépését.

A szocialista pártelnök levelének előzménye, hogy péntekre újabb tiltakozást szerveznek szélsőséges szervezetek a Hollán Ernő utcai jegyirodához, tiltakozásul az ellen, hogy még március 20-án az iroda egyik alkalmazottja összetűzésbe került egy vásárlóval, aki a Hungarica együttes koncertjére szeretett volna jegyet venni.

A hétfői vilámcsődületre válaszul “ellenflashmobot” szerveztek civilek és jóval többen voltak, mint a radikálisok. A pénteki akcióhoz csatlakozott a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Magyar Gárda, a Magyarok Világszövetsége budapesti szervezete, a Nemzeti Gárda, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Hunnia Mozgalom, a Magyar Önvédelmi Mozgalom, a Lelkiismeret ,88, a Szent Korona Rádió és a Kuruc.info.

Eközben Szabadai Viktor, az SZDSZ budapesti választmányának elnöke ellendemonstrációt jelentett be a XIII. kerületi rendőrkapitányságon a Hollán Ernő utcai jegyiroda előtti területre. Szanyi Tibor arra kéri az újlipótvárosiakat, hogy ne üljenek fel a péntekre meghirdetett “fasiszta provokációnak”, de nagy számú csendes jelenlétükkel adják jelét önvédelmi képességüknek. Erről az MSZP országgyűlési képviselője csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón beszélt.

A politikus a Jászai Mari térre meghirdetett tüntetéssel kapcsolatban felszólította a rendőrséget, hogy a törvények teljes erejével védje meg a városrész polgárainak testi és lelki épségét. Az újlipótvárosi országgyűlési képviselő elmondta: bármelyik polgáruk elleni támadást az egész közösségük elleni támadásként értékelik.

[popup][/popup]