Gyurcsány: A roma holokauszt azzal kezdődött, hogy megtiltották a muzsikálást

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. augusztus 2. A vészkorszak nem fizikai, hanem verbális-szellemi erőszakkal kezdődött – olvasható Gyurcsány Ferenc miniszterelnök üzenetében, melyet augusztus 2-a, a Roma Holokauszt Emléknapja alkalmából juttatott el az MTI-hez.

“Mi, akik ma együtt, vagy egymástól távol, de mégis közösen emlékezünk, tudjuk, hogy a vészkorszak nem fizikai, hanem verbális-szellemi erőszakkal kezdődött. Tudjuk például, hogy a roma holokauszt azzal vette kezdetét, hogy a cigányok számára megtiltották a legtöbbjük kenyérkeresetét jelentő muzsikálást” -áll a levélben.

Gyurcsány felhívja a figyelmet arra, hogy a romákról készülő rendőrségi dossziék összeállítása után a letartóztatások, a deportálás és a koncentrációs tábor következett, vagyis a kirekesztő szavakból és gondolatokból a másik pusztulására törő tettek születtek.

“Ezért amikor valaki ma, Magyarországon cigánybűnözésről beszél, szóval és gondolattal a cigányok, vagy más honfitársaink kirekesztésére törekszik, ugyanabba a folyóba készül belelépni, amelybe ez a nemzet egy emberöltővel ezelőtt már belelépett” – emeli ki a miniszterelnök,aki szerintaz emléknap legfontosabb üzenete: nem lehet hagyni, hogy ez még egyszer megtörténjen.

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmaz, hogy a roma holokauszt vagy porrajmos nemzeti tragédia, mert magyarokkal történt, és a bűnösök között is voltak magyarok. Testvérgyilkosság volt, egyike az emberiség legnagyobb bűneinek – írja a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc ezekkel a szavakkal zárja levelét: “Meghajtom fejem a roma holokauszt minden áldozatának emléke előtt!”

A roma holokauszt legtragikusabb eseményeként, 1944. augusztus 2-án több mint háromezer roma férfit, nőt és gyermeket gyilkoltak meg Auschwitzban. Az áldozatul esett összesen mintegy félmillió roma közül 23 ezren Auschwitzban lelték halálukat. A II. világháborúhoz köthető magyarországi cigány üldözöttek és áldozatok pontos száma a mai napig nem ismert. Az eltérő becslések 5 ezer, 28 ezer, illetve 50 ezer áldozatot és üldözöttet említenek.

(Forrás: Hírszerző)

[popup][/popup]