„Gyakran változnak a játékszabályok”

Írta: Sz. K - Rovat: Archívum, Gazdaság

Ronald S. Lauder az Általános Értékforgalmi Bank székházának megnyitóján

Október első napjaiban adták át az Általános Értékforgalmi Bank új, Markó utcai székházát. A megnyitóünnepségen Ronald S. Lauder elmondta, Amerikában igen figyelemreméltónak tartják a magyarországi befektetési lehetőségeket. Ő maga például először 1989 októberében jelent meg a magyar piacon, a Váci utcai Estée Lauder üzlet megnyitásával. Ezután 1990 januárjában 50 százalékos tulajdonrészt szerzett az Általános Értékforgalmi Bankban, majd a következő”évben George Lánggal közösen megszerezték a Gundel éttermet is. Mint megtudtuk, két utóbbi vállalkozásának összes nyereségét Magyarországon kívánják visszainvesztálni. Ezzel egyidőben elkötelezték magukat arra, hogy nem építenek le munkahelyeket, sőt, lehetőség szerint még teremtenek munkalehetőségeket.

Lauder úr elmondta, úgy érezték, a privatizációnak a bankokon keresztül kell végbemennie, hiszen bankok nélkül nincsen tőke, tőke nélkül nincs privatizáció. Így az amerikai befektetők számára is az ÁÉB-n keresztül tudnak leginkább segítséget nyújtani. A magyar kormánnyal és a privatizációért felelős hivatallal a kapcsolatot kiválónak tartják, az ő segítségükkel jött létre az ÁÉB-ban is a befektetésük, illetve a Gundel sem vált volna nélkülük olyanná, mint amilyen. Ugyanakkor megjegyezte, hogy igen komoly gond Közép-Európában a játékszabályok tisztázatlansága. Az elmúlt 6-9 hónapban például Magyarországon a banki szabályok gyorsan változtak, és semmi garancia rá, hogy a következő fél évben stabilabbak lesznek. Nemcsak amerikai, de a nemzetközi befektetők nevében is hangsúlyozta, ha kiszámíthatóbbak lennének a törvények, sokkal több tőke áramolna az országba. Nyilván nem lehet ígéretet tenni az infláció, a recesszió csökkentésére, ám a szabályzók stabilitása talán nem túl nagy követelmény.

Újságírók alapítvánnyal kapcsolatos kérdésére, miszerint tervez-e még nagysikerű iskolájához hasonló beruházást, annyit mondott, hogy az alapítványának nincsen szerepe további befektetési terveiben.

Mark Palmer, aki az ÁÉB igazgatótanácsának elnöke, a bankot ismertette, elismeréssel szólt szolgáltatásaikról, számítógépes rendszerükről. Elmondta, Magyarországon ók az elsők, akik az American Express hitelkártyát forgalmazni jogosultak. Mivel Palmer úr jelenleg Berlinben lakik, ezt az alkalmat használta föl, hogy bejelentse annak az új üzletközpontnak az avatását, amelyet Berlinben Lauder úrral közösen építenek.

Erős János, a bank vezérigazgatója ugyancsak hangsúlyozta az AMEX kártya piacra dobását, amely azt bizonyítja, hogy bankjuk elkötelezett az új termékek, a kínálat szélesítése és az ügyfelek igényeinek kielégítése iránt.

(A vezérigazgató úrral készített interjút jövő havi számunkban közöljük.)

Sz. K

 

Címkék:1992-11

[popup][/popup]