Golan jubileum

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Izrael

30 évvel ezelőtt, 1967 novemberé­ben fejeződött be a Golan fennsíkon az első kibuc kiépítése. Izrael északi részén fekvő, a Szíriával való viszály alapjául szolgáló vidék évezredek óta Palesztinához tartozott, annak ré­szeként lett az első világháború után angol mandátum, ők az ENSZ hozzá­járulása nélkül adták át a franciák­nak, majd Párizs juttatta 1946-ban az önállóvá lett Szíria kezére. Húsz éven át onnan lőtték szír orvlövészek az alatta fekvő völgy zsidó telepeseit, míg 1967. június 10-én a hatnapos háborúban el nem foglalták az izrae­li csapatok.

Jelenleg 16 ezer zsidó és ugyan­annyi drúz él a Golánon, ahol az az­óta eltelt három évtized alatt 32 falu és kisebb város létesült. Munkát 30 üzemben és gyárban, valamint a föl­deken találnak: évente 35 000 tonna gyümölcsöt termesztenek, 20 ezer szarvasmarhát, juhot és kecskét le­geltetnek – a 45 millió liter tejet hely­ben, az ország egyik legnagyobb tejgazdaságában dolgozzák fel.

Külön jubileuma van a Golan „fő­városának” Kacrinnak, mert 20 éve nyilvánították várossá. Ma legfőbb látványossága a múlt: kiásták a Misna idején virágzott ősi Kacrint; helyreállították az akkori zsinagógát, néhány lakóházát és műhelyét. Az egykori falu életre kelt: a látogatók előtt ősi módon kézi malommal őr­lik lisztté a búzát, hasonlóan sajtol­nak olíva olajat, és az azokból ké­szült régi ételeket a helyben váltha­tó, valamikori pénzért, a zuz-ért vá­sárolhatják meg.

A Szíriával való békekötés feltétele a Golan visszaadása. Ennek ellenére az ezredfordulóra két új települést terveznek, ami által a zsidó lakosság eléri a 25 000-et.

Címkék:1997-12

[popup][/popup]