Frankfurt Budapestre költözik

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

– Pénteken október 26-án előadást tart Raphael Gross, a Frankfurti Zsidó Múzeum igazgatója
Forrás: Metró

2007. október 25. Frankfurt péntektől három napra Budapestre költözik: a Majna-parti város irodalmi programokkal, várostervezési szimpóziummal, fotókiállítással és koncertekkel mutatkozik be a magyar fővárosban.

Frankfurt és Budapest 17 éve ápol testvérvárosi kapcsolatokat. A két várost „nemcsak a víz köti össze a Majna-Duna-csatornán keresztül, hanem a zene, az irodalom, a demokratikus mozgalmak és az építészeti viták is” – emeli ki a szervezők összegzése.

A háromnapos programsorozat pénteken a Hagyomány és modernitás: a várostervezés aktuális irányzatai című szimpóziummal indul. A rendezvény keretében Petra Roth, Frankfurt főpolgármestere és Demszky Gábor főpolgármester Dieter Bartetzkóval, a Frankfurter Allgemeine Zeitung építészeti szakírójával, valamint Bojár Iván Andrással, az Octogon című folyóirat főszerkesztőjével és városarculati tanácsnokkal beszélget arról, hogy egy modern metropoliszban milyen követelmények fogalmazódnak meg a városfejlesztéssel szemben.

Pénteken tart előadást Raphael Gross, a Frankfurti Zsidó Múzeum igazgatója, aki arról beszél, hogy hogyan kell és lehet feldolgozni a nemzetiszocialista történelmet és a tömeggyilkosságok, különösen a holokauszt hatásait, bemutatva, hogy a Majna-parti város különböző intézményei és közvéleménye hogyan foglalkoznak ezzel a témával. A pénteki programban szerepel a Nagyvárosi elbeszélők című rendezvény is, amelyen két világváros párhuzamos portréja rajzolódik ki írószemmel. A beszélgetésen két frankfurti írónő – Zsuzsa Bánk és Eva Demski – valamint két budapesti író – Esterházy Péter és Márton László – beszél városáról, a hozzá fűződő személyes és irodalmi viszonyáról.

Pénteken nyílik és egészen november 18-ig látható a budapesti Goethe Intézetben Barbara Klemm Írók című fotókiállítása. Mint az ismertető rámutat, Barbara Klemm a Frankfurter Allgemeine Zeitung munkatársaként sok művészről, íróról és politikusról készített portrét. A budapesti tárlathoz a fotóriporter tizenöt magyar és német író portréját választotta ki, amelyek „nemcsak a két partnerváros, Budapest és Frankfurt között teremtenek kapcsolatot, hanem a magyar és a német kultúra és irodalom között is”.

Az európai szellemi élet műhelyei címmel szombaton a három legismertebb frankfurti kiadó munkatársainak részvételével rendeznek eszmecserét. A beszélgetésen olyan könyves műhelyek képviselőit hallhatják az érdeklődők, amelyeknek „állandóan mérlegelniük kell a kulturális és gazdasági érveket” – olvasható az összegzésben.

Az A38 Hajó ad otthont szombat este az egyik legsikeresebb frankfurti dzsesszzenész, Christof Lauer (szaxofon) és a budapesti Dresch Quartet közös koncertjének, amelyen „különböző zenei gondolkodásmódok ütközhetnek és olvadhatnak össze”.

A háromnapos programsorozat vasárnap az Ensemble Belcanto Frankfurti zeneszerzők dalai és dallamai című koncertjével zárul, amelyen a nőkből álló énekegyüttes kortárs zeneszerzők darabjaival szórakoztatja a közönséget.

[popup][/popup]