Forrókilincs-váltás – gyanúban Izrael budapesti nagykövete

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. augusztus 16. Azt gyanítják, saját zsebre lobbizott a Hajógyári-szigeten épülő kaszinónegyedért, egy tel-avivi betegbiztosító ingatlanszerzéséért David Admon, Izrael távozó budapesti nagykövete. Hazájában büntetőeljárás indult ellene.

Kínos helyzetbe hozta a magyar diplomáciát David Admon, Izrael távozó budapesti nagykövete. A közelgő zsidó újév alkalmából szeptember 10-én rendezendő fogadás meghívóján szerepel ugyanis, hogy a koccintással a vendéglátó egyben búcsúzik is a fogadó országtól. Míg azonban – a szokások szerint elfogadva az invitálást – az ünnepről számos politikus is megemlékezne, ugyanők aligha asszisztálnak szívesen Admon lelépéséhez, miután a múlt hét végén kiderült, az izraeli rendőrség nemzetközi bűntényeket vizsgáló osztálya eljárást indított a nagykövet ellen. A 70 éves diplomatát korrupcióval gyanúsítják.

Admon fiát, Erant akarta jutalékhoz segíteni az izraeli sajtóhírek szerint a budapesti “zsidó kórház privatizációja során”, valamint nagyköveti rezidenciáját barátja rendelkezésére bocsátotta, hogy ott egy magánbankettet rendezzen. Felhozták ellene azt is: személyesen fordult Budapest főpolgármesteréhez, Demszky Gáborhoz egy izraeli tulajdonú kaszinó működési engedélyének meghosszabbítása ügyében, illetve több izraeli vállalkozó ingatlanvásárlási ügyeiben segédkezett. A tudósítások részben pontosak.

A HVG úgy tudja, Eran Admon az izraeli Maccabi betegbiztosító érdekében járt el, hogy az Állami Egészségügyi Központ létrejötte okán kiürítés alatt álló Szabolcs utcai kórház – a második világháború előttről eredő közkeletű elnevezéssel: Zsidó Kórház – ingatlana egy részét megszerezhessék. A döntésig még nem jutott ügyben a diplomata lobbizott az Egészségügyi Minisztérium vezetőinél is. “Sajátos, hogy az izraeli nagytőkétől kell megvédenünk a budapesti zsidó negyedet” – ez a mondás hónapok óta közszájon forog a budapesti főpolgármesteri hivatalban, aligha teljesen függetlenül a nagykövet aktivitásától. “A nagykövetek munkájának része a lobbi. Ám Admon kínosan túlzásba vitte e tevékenységet” – állították a HVG-nek nyilatkozó, nevük elhallgatását kérő városházi források. Értesüléseink szerint utoljára – 2006 elején – Ikvai-Szabó Imre alpolgármester és Schneller István akkori főépítész fogadta a nagykövetet. Admon – amúgy illusztris társaságban: Uri Shetri jeruzsálemi főépítész és Mordeháj Zisser ingatlan-üzletember “erősítéseként” – akkor a budapesti Hajógyári-szigetre tervezett “szórakoztató- és konferencia-központ” engedélyezése érdekében nyomult. Az izraeli sajtóban csak “magyar Las Vegasként” emlegetett negyed tervét – közlekedési és környezetvédelmi feltételeket támasztva – végül megszavazta a fővárosi és a III. kerületi közgyűlés is.

Ami a szintén vádként emlegetett magánbankettet illeti, az izraeli lapokban csak “Regőci úrként” emlegetett rendezvényszervező barát a HVG tudomása szerint Regőci Attila, a bormarketingtől autóscégek fényezésén át közszereplők teniszversenye megrendezéséig számos területen otthonosan mozgó Regő Kft. píárcég ügyvezetője. Regőci állítólag Admon javaslatát elfogadva döntött úgy, hogy közösen ünneplik meg a diplomata házassági évfordulóját és az üzletember lányának menyegzőjét. Az utóbbira eső költségeket Regőciék kifizették a nagykövetségnek, ráadásul a vendéglistát az izraeli biztonsági szolgálatok is jóváhagyták.

A nagykövet – aki, mint mondta, áll a vizsgálatok elé – az ellene felhozott vádakat azzal utasítja el, hogy mindent megtett a magyar-izraeli gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése érdekében, és ezzel hivatali kötelességét teljesítette. Méghozzá eredménnyel: 2004-es hivatalba lépése óta a két ország kereskedelmi forgalma megugrott (valójában elsősorban a magyar kivitel emelkedett).

Mindezt teljesen önzetlenül tette-e a nagykövet? – valószínűleg ez lesz az izraeli rendőrségi vizsgálat egyik tárgya. Mint kiderült ugyanis, kinevezése idején Admon súlyosan el volt adósodva, mostanra viszont állítólag jóval kiegyensúlyozottabbá vált az anyagi helyzete. A nagykövetet Szilvan Salom akkori külügyminiszter az úgynevezett politikai kinevezések keretében delegálta Budapestre. Az izraeli szokásjog szerint a miniszter bizonyos számú diplomatát nem a külügyminisztérium alkalmazottai köréből, hanem személyes megfontolásai szerint nevezhet ki. Izrael budapesti nagykövete Admon előtt Judith Varnai Shorer volt, aki személyes okokra hivatkozva küldetése egy évvel való meghosszabbítását kérte, de Salom ezt elutasította, siettetve protezsáltja kiküldetését.

Admonnak nem volt ugyan megfelelő egyetemi végzettsége, és mint kiderült, magyar nyelvtudása – kinevezésének egyik hivatalos indoka – is eléggé hiányos volt, viszont Admon a Likud pártban sokszor segítette Salomot, például pártgyűléseket szervezett neki. Egyébként nem csak neki: 1993-ban Slomo Lahat tel-avivi polgármester ellen vádat emeltek, mert Juli Ofer milliomos vállalkozó törvénytelen pénzadományokkal támogatta választási kampányát – egy Admon tulajdonában lévő cég fiktív ügyletein keresztül. Admon és Ofer továbbra is kapcsolatban maradtak, és ez a kapcsolat majdnem meghiúsította Admon kinevezését. Kiderült ugyanis, hogy Admon nagy összeggel tartozik Ofernek, valamint más izraeli vállalkozóknak, sőt az adóhivatalnak is. Ezért csak azután foglalhatta el budapesti székhelyét, miután beleegyezett, hogy fizetése 70 százalékát a külügyminisztérium havonta közvetlenül az adóhivatalnak utalja át.

Csak hab a tortán, hogy Admon zavarba hozta a magyarországi zsidó közösséget, amikor a budapesti gettó felszabadításának 60. évfordulóján rendezett megemlékezésen nem jelent meg, mert meghosszabbította szabadságát. Mivel erről nem értesítette helyettesét, ő is elutazott, így Izraelnek egyáltalán nem volt magas rangú képviselete ott, ahol megjelent a magyar miniszterelnök, a pápa képviselője és sok diplomata.

Admon hároméves mandátuma a napokban jár le, de kérésére szeptemberig marad. Addig pedig – rendhagyó módon – tulajdonképpen két izraeli nagykövet lesz Budapesten. Az új, Aliza Bin-Nun ugyanis személyes okokból, de az eredeti tervek szerint, már július végétől Magyarországon van, és szállodaszobájában várja, hogy Admon távozzék, ő pedig átadhassa megbízólevelét.

(Forrás: www.hvg.hu)

[popup][/popup]