Forró szombat Prágában

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Népszabadság

2007. november 10. / Szlivássy József Cseh újnácik és más szélsőséges csoportok ma felvonulást rendeznének – névleg – az országnak az iraki háborúban való részvétele ellen. Ám a tüntetést az úgynevezett kristályéjszaka évfordulójára időzítették, amikor a hitleri Harmadik Birodalomban zsidóellenes pogrom zajlott.

Az útvonal pedig érintené a cseh főváros egykori zsidónegyedét, a Josefovot. A rendezvényt azonnal betiltotta a prágai főpolgármesteri hivatal. Fellebbezések és újabb tiltások után a prágai fellebbviteli bíróság szerdán a tüntetést betiltotta. Ennek ellenére Jan Peterka, a cseh szélsőradikális szervezetek szóvivője tegnap közölte, hogy a különböző politikai nyomások és fenyegetések ellenére a menetet mindenképpen megtartják, s a Hradzsinból kívánnak a Josefovba vonulni.

Mindeközben a csehországi Zsidó Liberális Unió (ZLU) képviselői engedélyt kértek és kaptak arra, hogy ugyanezeken a helyeken kegyeleti emlékrendezvényeket tarthassanak. Az Ifjú Szociáldemokraták (MSD) viszont antifasiszta ellentüntetést szerveznek, amihez a baloldali párt parlamenti képviselői is csatlakoznak. – A Kafka téren, a régi zsidó temető, valamint a felújított zsinagóga előtt sorakozunk fel, nyomatékosítva azt a szilárd elhatározásunkat, hogy nem adunk teret az újnáciknak – nyilatkozta lapunknak Bohuslav Sobotka, a cseh szocdemek (CSSD) első alelnöke.

Helena Farajzlová szóvivő közölte, hogy ma több ezer rendőr lesz készenlétben, hogy megakadályozza az összetűzéseket. Csehország határátkelőin pedig már péntek estétől megszigorították az ellenőrzéseket, mert értesüléseik szerint külföldi szélsőségesek is készülnek Prágába.

[popup][/popup]