Fitch: Izrael magasan elsőrendű adós

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: EBróker

2008. február 11.

 

Magasan elsőrendű adósi kategóriába minősítette fel hétfőn Izraelt a Fitch Ratings, arra hivatkozva, hogy meredeken csökken az ország adósságrátája, a küladósság jelentős része mögött amerikai garancia áll és a zsidó diaszpóra is finanszírozza az izraeli gazdaságot.

(MTI) – A legnagyobb európai hitelminősítő hétfői londoni közleménye szerint Izrael szuverén devizaadósi osztályzata az eddigi “A mínusz”-ról “A”-ra, helyi valutában kiadott adósságának besorolása “A”-ról “A plusz”-ra javul.bA kereskedelmi adósságkibocsátókra külön megállapított besorolási országplafon “A plusz”-ról “AA mínusz”-ra emelkedik. A cég megerősítette a rövid futamú devizakötelezettségek “F1” szintű osztályzatát.

A hitelminősítő a besorolások javításához fűzött indoklásában felidézi, hogy a GDP-arányos közadósság-ráta a növekedést élénkítő gazdasági és szerkezeti reformok, valamint a költségvetési intézkedések eredményeként, négy év alatt a GDP-érték 20 százalékának megfelelő mértékben 80 százalékra – Izrael történelmében az eddigi legalacsonyabb szintre – csökkent. Tavaly az államháztartás – szintén első ízben – gyakorlatilag egyensúlyban volt, és a gazdaság az elmúlt négy év mindegyikében átlagosan 5,25 százalékos ütemben növekedett.

Jóllehet a 80 százalékos államadósság-ráta még mindig magasnak számít az “A” kategóriás szuverén adósok körében, azonban már nem Izraelé a legmagasabb ebben az adóskategóriában, amelyben egyébként az adósságráták igen széles sávban, Észtország 3 százalékától a görögországi 94 százalékig terjednek, áll a Fitch elemzésében. A hitelminősítő szerint Izraelnek – a “biztonsági sokkokkal szembeni sebezhetősége miatt” – ennél még alacsonyabb adósságrátára van szüksége. A küladósságnak azonban csaknem a felét az Egyesült Államok kormánya garantálja, további harmadát pedig, izraeli államkötvények formájában, a zsidó diaszpóra vette meg, amely válságos időkben mindig növelte befektetéseit az izraeli adósságba.

A Fitch Ratings szerint az izraeli adósbesorolást alátámasztó tényezők között van a – vásárlóerő-paritáson mérve – 25 470 dolláros egy főre jutó éves jövedelem is, amely “jóval meghaladja” az “A” besorolású adósok középértékét. Ez utóbbi 17 220 dollár. A fejenkénti izraeli jövedelem – Izland után – a második legmagasabb a Fitch listáján “A” sávba sorolt szuverén adósok között, és az amerikai szint csaknem 60 százalékának felel meg.

[popup][/popup]